Diagonala monitorului – ce model e potrivit pentru tine

Diagonala monitorului – ce model e potrivit pentru tine

Timp de citit: 2 minutes

Poate că te-ai întrebat în ce se măsoară diagonala monitorului de calculator atunci când ai dorit să achiziționezi unul. Ei bine, află că producătorii de astfel de accesorii au stabilit dimensiunea în inch, o unitate de măsură folosită cu precădere în Statele Unite. 

Vei descoperi în acest articol câteva informații interesante despre diagonala unui monitor precum și recomandări în acest sens, pentru a putea cumpăra produsul potrivit pentru activitățile tale la computer.

1. Cum se măsoară diagonala monitorului de calculator?

Diagonala monitorului – ce model e potrivit pentru tine

Dacă am stabilit de la bun început în ce se măsoară diagonala unui monitor, este momentul să afli cum se face acest lucru. Dimensiunea unui ecran nu se măsoară pe verticală sau orizontală, ci pe diagonală. Practic, este imaginea fizică a monitorului, care se măsoară dintr-un colț până în colțul opus. Astfel, se determină dimensiunea corectă, adoptată de producătorii de monitoare și exprimată în inch, adică, aproximativ 2,54 de centimetri.

Este bine să faci diferența între imaginea fizică și cea logică, aceasta din urmă fiind stabilită cu ajutorul pixelilor. În plus, trebuie să știi că orice producător de monitoare de calculator specifică în instrucțiuni care este diagonala monitorului, cum este calculată și ce dimensiuni prezintă carcasa acestuia.

2. Dimensiuni standard pentru monitoare

Diagonala monitorului – ce model e potrivit pentru tine

Fără doar și poate, un computer, nou sau refurbished, nu poate funcționa fără un monitor. Atunci când faci o achiziție de calculator, în principiu, știi pentru ce ai nevoie de un astfel de produs. Monitoarele pot fi folosite pentru munca de birou, pentru jocuri sau pentru monitorizare video, de exemplu.

Iar ca să fie totul simplificat, producătorii de ecrane pentru calculatoare oferă pe piață diagonale cuprinse între 19 și 34 de inchi. Practic, aceste dimenisuni universale se pretează pentru orice tip de activitate pe calculator, țînând cont și de rezoluție.

Specialiștii recomandă și verificarea raportului de aspect pentru un monitor, după cum urmează:

  • Formatul standard e dat de rapoartele 5:4 și 4:3. Aceasta este prima categorie în care intră majoritatea monitoarelor;
  • Pentru cei care preferă o perspectivă mai largă există monitoarele de tip large-format: 16:10, 16:9, 21:9. Și acestea se aleg în funcție de activitățile de pe calculator.

3. Tipuri de monitoare pentru operațiunile pe computer

Diagonala monitorului – ce model e potrivit pentru tine

Dacă vrei să îți schimbi monitorul de calculator, poți descoperi mai jos câteva dintre dimenisunile standard, adoptate la nivel internațional, ca să îți faci o idee înainte de a cumpăra:

  • Monitoarele cu diagonala cuprinsă între 20 și 24 de inchi sunt potrivite pentru munca desfășurată la birou sau acasă.
  • Cele cu diagonala de 24-27 de inchi sunt recomandate pentru vizionarea de filme.
  • Cei care se ocupă cu editarea grafică pot folosi monitoare cu diagonala cuprinsă între 28 și 30 de inch, care permit și activități multitasking.
  • Un monitor cu diagonala de 27 de inchi este recomandat celor care adoră jocurile pe calculator. Nu doar că este prezentată o imagine cât se poate de fidelă și realistă, dar există și protecție specifică.

Așadar, ai aflat în ce se măsoară diagonala unui monitor și care sunt specificațiile tehnice de care să ții cont la achiziționarea unui asemenea produs. Odată stabilită dimensiunea, rămâne să alegi marca și modelul preferat, subliniind faptul că extra protecția oferită de un monitor poate determina costul acestuia, precum și calitatea.

PRODUSE RECOMANDATE

Leave a Reply