Microsoft adaugă un nou buton la tastatură

Timp de citit: < 1 minute

Microsoft adaugă o nouă tastă pentru PC-uri și laptopuri Windows, care va apela la un asistent AI, a anunțat gigantul tehnologic, marcând prima schimbare majoră a designului în ultimele decenii și subliniind angajamentul companiei față de inteligența artificială, în timp ce companiile se străduiesc să îmbrățișeze și să se adapteze la tehnologia care evoluează rapid.

Apăsarea butonului va lansa programul Copilot de la Microsoft, un chatbot alimentat de inteligență artificială care poate ajuta utilizatorii să cerceteze, să scrie text, să creeze imagini și chiar să își transforme ideile în cântece.

Noul buton va fi amplasat în dreapta tastei de spațiu și va înlocui fie tasta de control din dreapta (CTRL), fie o tastă de meniu, în funcție de aspectul tastaturii.

Vicepreședintele executiv și directorul de marketing pentru consumatori Yusuf Mehdi a spus că actualizarea „marchează prima schimbare semnificativă a tastaturii PC-ului Windows în aproape trei decenii”, adăugând că va „împuternici oamenii” să participe la revoluția AI.

Mehdi a spus că noul buton va fi văzut pe multe dintre noile PC-uri cu Windows 11 care vor fi dezvăluite la viitorul show tehnologic CES din Las Vegas, la sfârșitul acestei luni. Funcția va fi disponibilă pentru consumatori de la sfârșitul lunii februarie până în primăvară, a adăugat Mehdi, inclusiv pe viitoarele dispozitive Surface ale Microsoft.

Cadouri pentru angajaţi: idei de cadouri utile şi interesante

Timp de citit: 6 minutes

Cadourile reprezintă o modalitate excelentă de a-i mulţumi unei persoane pentru tot ceea ce face bun pentru tine. Sunt mici gesturi prin care îţi poţi arăta şi aprecierea faţă de cineva, chiar şi fără un motiv anume sau o ocazie specială. În plus, este un sentiment atât de plăcut să dăruim cadouri pentru diverse motive, încât merită să facem tot mai des astfel de gesturi pentru cei apropiați sau pentru persoanele cu care colaborăm. 

De asemenea, dacă eşti managerul unei companii şi îţi doreşti să-i răsplăteşti pe angajaţi pentru toate eforturile pe care le depun zi de zi pentru rezolvarea tuturor sarcinilor şi atribuţiilor de serviciu, cadourile potrivite pentru nevoile lor sunt soluţia perfectă. În acest fel, echipa va deveni mult mai unită, motivată şi productivă. 

Dacă te gândeşti să le mulţumeşti angajaţilor prin intermediul unor cadouri ideale pentru ei, dar nu ştii exact cum să faci acest lucru, noi am pregătit pentru tine o listă cu sugestii şi idei cu cadouri interesante şi utile, din care te poţi inspira şi tu. Citeşte în continuare acest articol şi află ce fel de cadouri îmbină utilul cu plăcutul şi ce beneficii oferă acestea pentru o bună funcţionare a activităţilor din cadrul companiei.

1. Cadouri pentru angajaţi – cum poţi să faci cele mai potrivite alegeri de cadouri pentru angajaţii companiei?

cadouri pentru prieteni

Chiar dacă ai intenţia de a-i oferi fiecărui angajat în parte un cadou care să fie în totalitate pe gustul său, poate deveni o misiune destul de complicată. De aceea, înainte de a-ţi prezenta lista cu sugestii şi idei de cadouri corporate apreciate de cei mai mulţi angajaţi ai unei companii, în general, ne dorim să te ajutăm să faci cele mai potrivite alegeri de cadouri pentru angajaţii companiei tale. Mai exact, cu cât un cadou este destinat, în mod particular, unei persoane, cu atât mai mult va fi mai apreciat şi utilizat.

Aşadar, iată care sunt paşii esenţiali de care este recomandat să ţii cont pentru a face cele mai potrivite alegeri de cadouri pentru angajaţii companiei tale:

  • Fiecare persoană apreciază să i se acorde atenţie şi să se simtă ascultată. De aceea, în primul rând, îţi recomandăm să discuţi separat cu fiecare angajat, să încerci să îi înţelegi felul de a fi, să-i descoperi hobby-urile şi necesităţile, în linii mari. Acesta este un prim pas pentru a descoperi ce tip de cadou ar putea fi util pentru fiecare angajat.
  • Dacă nu ai reuşit să descoperi suficiente detalii despre preferinţele şi necesităţile anumitor angajaţi, poţi să organizezi o ieşire în oraş şi să inviţi întreaga echipa. Din discuţii în discuţii, nu numai că vă veţi putea cunoaşte mai bine, consolida relaţia şi apropia, dar veţi afla şi mai multe informaţii unul despre altul, având în vedere că vă aflaţi într-un cadru informal, în care vă veţi destinde şi relaxa. Aşa că, nu ezita să organizezi astfel de întâlniri, deoarece sunt foarte benefice, asigurând şi consolidarea echipei.
  • Poate că nu toţi angajaţii lucrează de la birou şi, conform alegerilor sau posibilităţilor, există şi angajaţi care lucrează remote (de acasă). Acest lucru este perfect normal, cu atât mai mult că obiceiurile noastre s-au schimbat, din diverse motive. De aceea, cu angajaţii care lucrează în acest fel, nu poţi să discuţi faţă în faţă atât de uşor. Cu toate acestea, încearcă să ai discuţii personale cu aceştia prin intermediul unei întâlniri online pentru a descoperi ce fel de cadouri preferă sau nu.

Acestea sunt recomandările noastre, înainte de toate, pentru ca tu să poţi să faci cele mai potrivite alegeri de cadouri corporate pentru fiecare angajat al companiei. În continuare, vei putea să descoperi şi o listă cu sugestii şi idei de cadouri corporate utile şi interesante care sunt ideale pentru angajaţi. Suntem siguri că vor fi pe placul tuturor şi vor reprezenta un bun prilej de apropiere, motivare şi consolidare a relaţiei dintre angajat şi companie.

2. Idei de cadouri pentru angajaţi – listă cu sugestii şi idei de cadouri corporate ideale pentru angajaţi

cadouri pentru munca

Cadourile corporate sunt ideale pentru a fi oferite angajaţilor cu ocazia petrecerilor de Crăciun, de Halloween, de Paşte, organizate la birou, de promovare sau alte ocazii de acest fel.

Iată ce listă cu sugestii şi idei de cadouri corporate perfecte pentru angajaţi îţi propunem:

  • Echipamente IT performante
conversatie skype laptop

Ştiai că cele mai apreciate cadouri sunt acelea care îmbină utilul cu plăcutul? Spre exemplu, calculatoarele, monitoarele, laptopurile, imprimantele, tabletele sau telefoanele mobile sunt cadourile corporate ideale pentru orice angajat, deoarece aceştia îşi pot rezolva atât sarcinile de serviciu, cât şi activităţile de interes personal. Nu vei da niciodată greş cu un astfel de cadou, deoarece tehnologia este din ce în ce mai prezentă în viaţa noastră de zi cu zi. Aşadar, acum poţi să descoperi gama de echipamente IT din catalogul nostru online, Interlink.ro, să selectezi produsele favorite şi să oferi aceste cadouri angajaţilor companiei. Comercializăm echipamente IT de înaltă calitate, noi, second hand sau refurbished, la preţuri avantajoase, care sunt ideale pentru a fi utilizate atât în scop personal, cât şi profesional.

  • Un coş care conţine bomboane de ciocolată şi o sticlă cu băutură alcoolică de bună calitate 

Pe lângă echipamentele IT, angajaţii vor aprecia dacă vor primi şi un coş care conţine bomboane de ciocolată şi o sticlă cu băutură alcoolică de bună calitate. Aşa că, poţi să optezi şi pentru astfel de cadouri corporate care sunt ambalate într-un mod special, pentru că vor oferi un plus de bun-gust.

  • Obiecte personalizate

Obiectele personalizate, cum ar fi cănile, stilourile, agendele care conţin numele sau fotografia unei persoane, reprezintă o idee interesantă de cadou. În plus, au un element de unicitate, datorită posibilităţii de a fi personalizate.

  • Zile libere de concediu cu ocazia zilei de naştere a fiecărui angajat sau alt eveniment important din viaţa sa

De foarte multe ori, o zi liberă este mai mult decât binevenită şi apreciată pentru fiecare persoană. Vei putea să te gândeşti să oferi şi un astfel de cadou, deoarece este foarte benefic şi le oferă angajaţilor libertatea de a face tot ceea ce îşi doresc în acea zi. În plus, vor aprecia că te-ai gândit şi la acest aspect şi vor deveni mult mai motivaţi şi implicaţi în toate activităţile de la locul de muncă.

Voucherele cadou la spa, piscină, masaj, cumpărături şi multe alte activităţi de felul acesta sunt o idee excelentă de cadouri utile şi interesante pe care angajaţii companiei le vor aprecia, deoarece vor contribui la relaxarea şi decuplarea de la activităţile cotidiene.

Acestea au fost cele mai interesante idei de cadouri utile pentru angajaţi din care te poţi inspira şi tu. Cu toate că există atât de multe idei interesante de cadouri plăcute şi utile, nimic nu se compară cu echipamentele IT sau un mobilier office confecţionat din materiale durabile şi rezistente. Tehnologia se află în continuă dezvoltare şi ne dorim cu toţii să ţinem pasul cu ea, pentru a beneficia de tot ceea ce ne oferă, de la facilitarea şi rezolvarea activităţilor profesionale, până la posibilitatea de a ne relaxa în timp ce ascultăm muzica preferată sau vizionăm filmele şi serialele dorite.

3. Utilitatea cadourilor pentru angajaţi – care sunt avantajele oferirii cadourilor corporate atât pentru angajaţi, cât şi pentru companie?

cadouri pentru birou

Tu ştiai că oferirea cadourilor corporate implică numeroase avantaje atât pentru angajaţi, cât şi pentru companie? Iată doar câteva dintre ele, dar cele mai importante:

  • Angajaţii vor deveni mai motivaţi şi îşi vor rezolva sarcinile de serviciu într-un mod mult mai prosper şi pentru companie!

Aşa cum îţi spuneam pe parcursul articolului, cadourile sunt un bun prilej de a le mulţumi şi a-i motiva pe angajaţi, deoarece vor înţelege că efortul pe care l-au depus a fost apreciat. Vor continua să îşi rezolve activităţile cu aceeaşi determinare şi, în plus, cu mai multă încredere în ceea ce realizează pentru companie.

  • Vei putea să creezi o echipă mult mai unită!

Pentru că vei acorda atenţie nevoilor şi pasiunilor fiecărui angajat în parte, relaţia se va consolida şi vei avea posibilitatea să creezi o echipă mult mai unită şi productivă. Prin urmare, cadourile corporate sunt o bună oportunitate de a vă cunoaşte mai bine şi de a vă împărtăşi preferinţele şi alte aspecte personale.

  • Dacă le vei mulţumi angajaţilor prin oferirea unui cadou, va exista mai multă armonie şi optimism în cadrul companiei!

Încă de când eram copii, ne bucuram de fiecare dată să primim un cadou, fie cu ocazia sărbătorilor tradiţionale, fie cu ocazia zilei de naştere şi nu numai. Cu alte cuvinte, cadourile au capacitatea de a aduce multe zâmbete pe chipul fiecărei persoane, optimism şi armonie, care se vor transmite în jur. De aceea, nu uita să le oferi angajaţilor cadouri utile şi plăcute, deoarece vor contribui la menţinerea stării pozitive în cadrul companiei.

În concluzie, cadourile pentru angajaţi trebuie să fie atent alese, să respecte nevoile şi dorinţele acestora şi, nu în ultimul rând, să fie utile şi în activităţile de zi cu zi. La Interlink.ro găseşti echipamente IT performante, la un raport corect calitate-preț, care sunt ideale pentru a fi dăruite angajaţilor companiei. Acum este momentul să consulţi catalogul online cu selecţia de produse şi să le alegi pe cele care ai descoperit că sunt cele mai potrivite pentru fiecare angajat în parte. În felul acesta, motivaţia, determinarea, prosperitatea şi armonia nu vor lipsi din cadrul companiei!

Interviu online – Descoperă aspectele de care trebuie să ții cont pentru a obține jobul dorit

Timp de citit: 7 minutes

Digitalizarea s-a accentuat în ultimii ani, fiind abordată de numeroase instituții și companii. Astfel a luat naștere și conceptul de muncă de la distanță sau „work from home”, iar procesul de angajare a trecut și el în mediul online. Interviurile online sunt în prezent, realizate de la distanță printr-o platformă de videoconferință sau alte instrumente de comunicare online, așa cum sunt Skype, Zoom sau Google Meet. În loc să se întâlnească personal cu reprezentantul firmei sau chiar angajatorul, candidatul participă la interviu de oriunde, inclusiv de acasă ori din străinătate.

Interviurile online au devenit din ce în ce mai populare datorită confortului și flexibilității pe care le oferă, deoarece permit atât angajatorului, cât și candidatului să se întâlnească rapid, fără a mai fi necesară o călătorie pentru acest lucru. De asemenea, sunt adesea folosite de companiile care au deja o echipă la distanță sau au nevoie să angajeze personal pentru diferite locații.

Interviurile online pot fi desfășurate în timp real, în care interlocutorul și receptorul sunt prezenți și comunică imediat, ori asincron, când candidatului i se oferă posibilitatea de a înregistra răspunsurile la întrebările deja stabilite și de a le trimite spre revizuire.

1. Interviu online – cum se desfășoară o astfel de întâlnire și la ce trebuie să te aștepți?

interviu online laptop

Dezvoltarea tehnologiei a făcut posibil ca multe dintre companii să își desfășoare interviurile în online, oferind ocazia de a organiza totul eficient chiar și de la distanță. Interviurile online sunt soluția ce le permite firmelor să își evalueze candidații pentru locurile de muncă fără a fi nevoie de prezență fizică, ajutând ambele părți să economisească timp și bani. Dacă ești programat la un interviu, deja ai parcurs o primă etapă importantă. Totuși, pentru a fi mai relaxat, găsești mai jos un mic desfășurător al întregului proces.

Când începe interviul, reprezentatul firmei se va prezenta și va explica formatul întâlnirii pe care o veți avea. Poate începe conversația punând câteva întrebări „de încălzire” și pentru a te ajuta să te simți confortabil și gata de a vă cunoaște mai bine. Asigură-te că răspunzi la aceste întrebări sincer și cu încredere. De asemenea, este important să menții contactul vizual cu interlocutorul, chiar dacă acesta se află de cealaltă parte a ecranului și nu fizic, în fața ta.

În timpul interviului online, angajatorul va dori să afle detalii privind abilitățile, experiența și compatibilitatea ta pentru jobul la care ai aplicat, adresându-ți întrebări. Trebuie să răspunzi la fiecare întrebare complet și concis. Poți să te gândești timp de câteva secunde înainte de a răspunde pentru a veni și cu argumentele potrivite.

La final, este indicat să îi mulțumești persoanei cu care ai stat de vorbă pentru timpul acordat și să îi trimiți chiar un e-mail în care să îți exprimi încă o dată aprecierea. Aceasta este o modalitate formală de a-ți arăta recunoștința pentru oportunitatea oferită de firmă și de a-ți reitera interesul față de job.

2. Interviu de angajare online – cum te pregătești pentru întâlnirea cu angajatorul?

Odată ce ai aplicat pentru un loc de muncă, iar angajatorul ți-a răspuns la solicitare și a stabilit data în care vă veți întâlni online, este indicat să te organizezi în așa fel încât să faci o impresie bună. Pornind de la ținuta potrivită pentru ziua cea mare și până la toată recuzita ce nu trebuie să lipsească de lângă tine în timpul conversației, este bine să știi cum să te pregătești pentru un interviu online pentru a impresiona interlocutorul, dar și pentru a obține jobul mult dorit.

2.1. Interviu de angajare online – ce echipamente trebuie să ai la îndemână?

note interviu online

Pentru a participa la un interviu online, vei avea nevoie de câteva instrumente de bază pentru a te asigura că totul decurge fără probleme sau întreruperi. Dintre acestea, următoarele sunt un „must”:

  1. Desktop sau laptop: calculatoarele ori laptopurile sunt primul și cel mai important lucru de care vei avea nevoie. Apoi, pentru a putea purta o conversație cu angajatorul, dispozitivul pe care îl vei utiliza trebuie să fie dotat cu webcam și microfon care funcționează. Majoritatea laptopurilor sunt prevăzute cu aceste elemente integrate, dar dacă optezi pentru un computer desktop, va trebui să achiziționezi aceste articole ca periferice.
  2. Internet: o conexiune stabilă și rapidă este esențială pentru un interviu online. Problemele cu internetul pot duce la întârzieri, întreruperi și chiar deconectarea în timpul interviului, putând fi o piedică în calea șanselor de a obține locul de muncă.
  3. Platformă de interviuri: majoritatea companiilor folosesc instrumente de videoconferință precum Zoom, Skype sau Google Meet pentru interviuri online. Înainte de începerea conversației, asigură-te că ai deja software-ul sau aplicația necesară instalată pe device și că ai creat în prealabil un cont pe platformă.
  4. Căști: aceste dispozitive sunt de nelipsit din timpul conferinței online deoarece ajută la reducerea zgomotelor de fundal. Mai mult decât atât, o pereche de căști este recomandată în timpul interviului întrucât acestea ajută la îmbunătățirea calității sunetului și la audierii întrebărilor adresate de către angajator.
  5. Iluminare adecvată: lumina este foarte importantă pentru ca interlocutorul să te poată vedea clar în timpul întâlnirii. Poziționează-te într-o zonă bine luminată, în fața unei ferestre sau a unei surse de lumină, pentru a te asigura că fața este vizibilă. De asemenea, lumina poate influența și modul în care vezi tu ceea ce îți prezintă angajatorul. Ai posibilitatea de a opta pentru monitoare cu diagonală mare de diferite dimensiuni, în așa fel încât să poți vizualiza cu ușurință imaginea interlocutorului.
  6. Mediu liniștit: este indicat să găsești un loc lipsit de zgomot și elemente care să te distragă. Evită orice zgomot de fundal, televizorul, animalele de companie sau alte persoane care vorbesc, pentru a fi sigur că te poți concentra pe toată durata interviului.

Pe scurt, pentru un interviu online, trebuie să te pregătești cu un monitor sau un laptop, cu o conexiune la internet perfect funcțională, dar și articole periferice cum sunt căștile, camera web și microfonul. Nu în ultimul rând, așează-te într-un loc cu liniște și cu suficientă lumină pentru a putea la interviu fără nicio întrerupere și pentru a-ți crește șansele de succes.

2.2. Cum să te pregătești pentru un interviu – elementele care te vor ajuta să ai o prestație convingătoare

La fel ca în cazul interviurilor față în față, cele desfășurate în mediul online pot fi solicitante și să necesite puțină pregătire în prealabil. Dacă ai planificat în curând o întâlnire de acest fel, ține cont de câteva sfaturi privind pregătirea pentru interviul online.

  • Testează echipamentul

Înainte de interviu, trebuie să te asiguri că totul funcționează corect. Pornește monitoarele și testează conexiunea la internet, microfonul și camera web pentru a evita problemele tehnice în timpul interviului. Nu uita să instalezi aplicațiile necesare pe care interlocutorul le va folosi pentru interviu.

  • Așează-te comod în locul potrivit

Este indicat să alegi o locație liniștită, cu un fundal curat și lipsit de zgomote sau de lucruri ce îți pot distrage atenția. În plus, zona în care te afli trebuie să aibă suficientă lumină pentru ca tu și angajatorul să vă puteți vedea cum trebuie. 

  • Alege o ținută profesională

Chiar dacă interviul este online, trebuie să fii atent la hainele pe care le porți. Cel mai bine este să te îmbraci ca și cum ai participa la un interviu „face-to-face”. Încearcă să eviți culorile stridente și imprimeurile îndrăznețe, înlocuindu-le cu nuanțe discrete, eventual neutre. 

  • Exersează răspunsurile

Este bine să ai pregătit un mic discurs și chiar și răspunsurile la întrebările pe care le aștepți, exersând cu un prieten sau un membru al familiei. În acest fel, vei câștiga încredere în tine și vei reduce emoțiile din timpul interviului. Asigură-te că răspunsurile sunt clare și adaptate postului și companiei la care aplici.

  • Cercetează

Angajatorii apreciază foarte mult atunci când aplicanții de la un job sunt deja informați privind misiunea, valorile și proiectele pe care le desfășoară compania. Cunoscând câteva dintre aceste detalii, îți vei crește șansele de angajare. 

  • Stabilirea contactului vizual

Privește direct în webcam pentru a menține contactul vizual cu interlocutorul. Acest lucru te va ajuta să fii încrezător, iar angajatorul va ști că ești cu adevărat atent la discuție. Evită să te uiți la propria imagine sau la imaginea persoanei cu care stai de vorbă, deoarece acest lucru poate crea o barieră în comunicare, dând senzația de neatenție din partea ta.

  • Folosește-te de limbajul corpului

Folosește-te de mâini și gesticulează pentru a-ți exprima interesul și implicarea în timpul interviului. Zâmbește, dă din cap și folosește gesturi adecvate pentru a te exprima. Aceste elemente nonverbale te pot ajuta să construiești o relație cu interlocutorul, arătându-i că ești interesat de job și știi despre ce vorbești.

  • Vorbește clar și încet

Încearcă să îți adaptezi tonul vocii în așa fel încât să fie cât se poate de clar, iar ritmul să fie potrivit pentru a putea fi înțeles de către partenerul de conversație. Evită să folosești jargon sau limbaj tehnic pe care angajatorul ar putea să nu îl înțeleagă. Fă-ți timp pentru a răspunde la întrebări și asigură-te că ai înțeles ce ți s-a cerut înainte de a răspunde.

  • Pune întrebări

În timpul interviului, ai posibilitatea de a-ți manifesta interesul pentru job adresând întrebări celui cu care discuți. Poți pregăti o listă de întrebări în prealabil pentru a afla mai multe detalii privind jobul și compania pentru care aplici. Acest lucru arată că ești interesat de locul de muncă și ți-ai făcut timp să descoperi firma. Desigur, întrebările trebuie să fie formulate în așa fel încât să fie serioase și relevante pentru postul de care ești interesat.

După interviu, poți trimite un mesaj sau un e-mail de mulțumire, exprimându-ți recunoștința pentru oportunitate și pentru a-ți întări dorința pentru job. Făcând acest lucru, vei putea ieși în evidență față de alți candidați, arătând angajatorului că ești cu adevărat interesat de acest rol.

În concluzie, luând în considerare câteva sfaturi pentru interviurile de angajare online, pregătirea va fi foarte simplă. Nu doar că te vei simți încrezător, dar vei lăsa o impresie foarte bună în fața celui cu care ai discutat, crescând șansele de angajare. 

3. Sfaturi pentru interviu online de angajare – ce NU trebuie să faci la întâlnirea cu angajatorul

Deși există multe aspecte de care să ții cont pentru a avea succes la un interviu online, este important să știi și câteva elemente pe care trebuie să le eviți.

În primul rând, nu întârzia. La fel ca la interviurile în persoană, ar trebui să fii prezent la ora anunțată. Îți poți planifica o testare a echipamentului cu câteva minute înainte de conectare, pentru a te asigura că totul este perfect funcțional.

De asemenea, chiar dacă interviul este online, ar trebui să te îmbraci corespunzător pentru a arăta faptul că iei interviul în serios. Evită hainele casual, cele prea decoltate ori îmbrăcămintea îndrăzneață și culorile strălucitoare care pot distrage atenția. În ceea ce privește mediul în care te afli, trebuie să eviți să afișezi un fundal dezordonat sau care poate distrage atenția ta sau a interlocutorului.

Când vine vorba despre interviuri, acestea presupun conversații în care fiecare parte trebuie să asculte cu atenție ce are de zis cealaltă. Astfel, nu este indicat să întrerupi partenerul de discuție. Ai răbdare și așteaptă ca angajatorul să termine întrebarea înainte de a răspunde. În caz contrar, poți lăsa senzația de lipsă de maniere.

Pe de o parte, este important să oferi răspunsuri detaliate la întrebările ce ți se adresează,  însă este și mai indicat să eviți divagările. Formulează-ți răspunsurile în așa fel încât să fie concentrate cu informație, dar suficient de scurte pentru a nu face discuția plictisitoare. În ceea ce privește discursul, trebuie să folosești un limbaj adecvat, prietenos și care să denote interes pentru discuție și jobul la care ai aplicat. Nu utiliza termeni de specialitate sau tehnici în cazul în care există riscul să nu fii înțeles. Nu în ultimul rând, este recomandat să lași telefonul sau alte device-uri deoparte pe toată durata interviului. Folosirea acestora în cursul discuției este neprofesionistă și denotă lipsă de respect.

Deși interviul online poate părea dificil din cauza barierei create de ecrane, experiența aceasta devine mult mai simplă odată ce te pregătești. Analizând informațiile privind compania la care aplici, vei putea să îți creezi răspunsurile perfecte, dar și întrebările relevante, care să îl impresioneze pe cel care te intervievează. Având încredere în tine și echipamentele necesare, cu siguranță vei lăsa o impresie bună și vei obține jobul la care visezi.

Cel mai bun procesor

Timp de citit: 7 minutes

Vrei un procesor cât mai bun pentru munca la birou sau pentru jocuri? Te-ai gândit la un procesor mai rapid, cu mai multe nuclee sau cu viteză foarte mare? În continuare, vei descoperi un top al celor mai bune procesoare second-hand, vei afla cum să-l alegi pe cel potrivit pentru computerul tău, care este marca recomandată, cum să folosești produsul achiziționat pentru a te bucura mult timp de caracteristicile sale și vei găsi răspunsuri la unele întrebări pe care poate ți le pui referitor la acest subiect.

1. Cel mai bun procesor – Clasificare TOP 3

Procesorul este considerat creierul computerului și se găsește pe toate dispozitivele informatice, indiferent că este vorba despre computer, laptop sau tabletă. El are rolul de a interpreta instrucțiunile primite pentru a îndeplini cu succes diferite sarcini pe care le dă persoana care-l folosește, cum ar fi: realizarea unor documente, navigarea pe Internet, rularea de programe software etc. și este echipat cu memorie cache, ce stochează datele accesate frecvent. Pe piață există diferite tipuri de procesoare pentru laptop sau PC, de diferite generații, unele persoane preferând modelele mai vechi, pe care le cunosc și în care au mare încredere.

 
ProdusProcesor laptop Intel Core i3-4000M, 2.40GHz, 3MB Cache, Socket FCPGA946, Second Hand  Procesor Intel Core i5-2540M 2.60GHz, 3M Cache, Socket PGA988, FCBGA102, Second Hand  Procesor Intel Core i7-3630QM 2.40GHz, 6MB Cache,, Second Hand  
CaracteristiciProcesorul este un model i3-4000M, de generația a patra; Frecvența este de 2,40GHz; Are o memorie cache de 3 MB.Procesorul este un model Intel Core i5-2540M; Are o frecvență de 2.60 GHz și o memorie cache de 3MB.Procesorul este un model Intel Core i7-3630QM, de generația a treia, cu o memorie cache de 6MB și 4 nuclee.
PROEste ideal pentru procese simple; Se poate folosi acasă sau la birou; Raportul calitate – preț este bun;Oferă reacție rapidă și timpi mai scurți de încărcare a programelor; Are o frecvență optimă.Permite executarea diferitelor procese rapid; Este un model recomandat și pentru gaming sau procese mai solicitante.
ContraExistă modele mai performante;Nu este recomandat pentru gameri;Prețul este mai mare;
 Vezi AICI prețVezi AICI prețVezi AICI preț

1.1. Cel mai bun procesor Intel Core i3

Procesoarele Intel Core i3 sunt de generație mai veche, dar sunt populare și astăzi printre cei care vor să utilizeze optim computerele personale, dar să nu facă o investiție prea mare. Totuși, aceste procesoare nu sunt la fel de performante ca Intel Core i5 sau i7.

Procesor Intel Core i3-3120M 2.50GHz, 3MB Cache, Socket FCPGA988, Second Hand

Vezi AICI preț

Procesorul este un model Core i3-3120M, de generația a treia, cu frecvență 2,50GHz, memorie cache de 3MB.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– este ideal pentru utilizarea acasă sau la birou;
– rezolvă rapid și performant diferite sarcini;
– raportul calitate – preț este foarte bun;
– frecvența nu este foarte ridicată;

Procesor Intel Core i3-3110M 2.40GHz, 3MB Cache, Second Hand

Procesor Intel Core i3-3110M 2.40GHz, 3MB Cache

Vezi AICI preț

Procesorul este un model Core i3-3110M, de generația a treia, cu frecvență de 2,40 GHz, 2 nuclee.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– reprezintă o alegere excelentă pentru computerele de acasă cu costuri reduse;
– raportul calitate – preț este foarte bun;
– este un model second-hand;

Procesor Laptop Intel Core i3-350M, 2.26 GHz, 3 MB Cache, Second Hand

Procesor Laptop Intel Core i5-520M 2.40GHz, 3MB Cache, Socket PGA988, BGA1288

Vezi AICI preț

Procesorul este un model 350M, din generația 1, cu o memorie cache de 3MB, frecvență 2,26 GHZ.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– permite executarea rapidă a sarcinilor;
– este un produs ieftin și bun;
– nu ajunge la nivemul de 2.7 GHz frecvență, așa că nu poate fi considerat foarte performant;

1.2. Cel mai bun procesor Intel Core i5

Procesorul Intel Core i5 este preferat dacă întrunește toate caracteristicile corespunzătoare, și de cei mai exigenți gameri, permițând procesarea simultană a unei cantități mari de date. Pentru a fi cu adevărat performant, el ar trebui să atingă cel puțin nivelul de 2.7GHz.

Procesor Intel Core i5-3340M 2.70GHz, 3MB Cache, Socket FCPGA988, FCBGA1023, Second Hand

Procesor Intel Core i5-3340M 2.70GHz, 3MB Cache, Socket FCPGA988, FCBGA1023

Vezi AICI preț

Procesorul este un model Intel Core i5-3340M, de generația a treia, cu frecvență de 3,40 GHz, memorie cache 3MB, 2 nuclee.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– permite executarea rapidă a diferitelor sarcini;
– este un produs performant;
– raportul calitate – preț este foarte bun;
– nu este ideal pentru gameri;

Procesor Intel Core i5-2450M 2.50GHz, 3MB Cache, Socket PPGA988, Second Hand

Vezi AICI preț

Procesorul este un model Intel Core i5-2450M, de generația a doua, cu frecvență 2,50 GHz, frecvență turbo de 3,10 GHz, memorie cache 3MB și două nuclee.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– este excelent pentru a realiza diferite sarcini de redactare, de browsing etc.
– este o alternativă accesibilă ca preț;
– pentru a se bucura de jocuri gamerului nu îi este suficient acest procesor;

Procesor Laptop Intel Core i5-520M 2.40GHz, 3MB Cache, Socket PGA988, BGA1288, Second Hand

Procesor Laptop Intel Core i5-520M 2.40GHz, 3MB Cache, Socket PGA988, BGA1288

Vezi AICI preț

Procesorul este un model Intel Core i5-520M, de generația 1, cu frecvență turbo procesor de 2,93GHz, memorie cache de 3MB și frecvență de 2,40 GHZ.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– este ideal pentru realizarea tuturor sarcinilor simple (redactare, browsing etc.);
– este ieftin și bun;
– memoria cache e mai mică, ceea ce înseamnă că poate exista un timp de așteptare la rularea programelor;

1.3. Cel mai bun procesor Intel Core i7

Cel mai bun procesor Intel Core i7 are, de regulă, 4 nuclee, prelucrând rapid datele, chiar și atunci când persoana care folosește laptopul sau computerul face multitasking. Randamentul lui este ridicat, ceea ce permite rularea celor mai sofisticate programe.

Procesor Intel Core i7-2620M 2.70GHz, 4MB Cache, Socket FCBGA1023, PPGA988, Second Hand

Procesor Intel Core i7-2620M 2.70GHz, 4MB Cache, Socket FCBGA1023, PPGA988

Vezi AICI preț

Procesorul este un model Intel Core i7-2620M, generația a doua, încorporează o memorie cache de 4 MB, ceea ce conferă celor două nuclee mai multă viteză pentru a reduce timpii de așteptare. Frecvența este de 2,70 GHz.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– rezolvă rapid diverse sarcini;
– oferă un randament ridicat, potrivit pentru a rula cele mai sofisticate programe;
– nu este potrivit pentru un gamer pretențios;

Procesor Intel Core i7-3630QM 2.40GHz, 6MB Cache, Second Hand

Procesor Intel Core i7-3630QM 2.40GHz, 6MB Cache, Second Hand

Vezi AICI preț

Procesorul este un model Intel Core i7-3630QM, de generația a treia, cu frecvență de 2,40 GHz, 6MB memorie cache și patru nuclee.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– cele patru nuclee permit experiențe plăcute la utilizare;
– este mai puternic față de seria Core i5;
– nu este cea mai recentă generație de procesoare Intel Core i7;

Intel Core i7-13700K 3.4GHz 16-Core Box Procesor

Intel Core i7-13700K 3.4GHz 16-Core Box Procesor

VEZI PRODUSE

Procesorul este un model i7-13700K cu 16 nuclee, frecvență 3.4 GHz, memorie cache 30 MB, tehnologie de fabricație 7 microni.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– este foarte performant și permite rularea și celor mai sofisticate programe;
– asigură pretențiile oricărui utilizator;
– prelucrarea datelor este foarte rapidă;
– prețul este mult mai ridicat;

2. Cum alegi cel mai bun procesor

Mulți utilizatori vor să-și facă un update PC-ului sau laptopului, așa că primul pas pe care trebuie să-l facă este înlocuirea procesorului, dispozitiv care are patru funcții, și anume: identificarea datelor, decodarea de informații, efectuarea de acțiuni și updatarea datelor din memoria cache. Pentru a alege un produs de top este important să se țină cont de sfaturile și recomandările specialiștilor, dar și de câteva criterii esențiale:

  • Utilizare – Procesorul poate să fie achiziționat pentru laptop sau PC, pentru gaming sau alte procese complexe, dar și pentru sarcini mult mai simple. Clientul trebuie să aibă grijă ca procesorul achiziționat să fie compatibil cu vechea configurație a computerului său;
  • Producătorul – De regulă se va alege între procesoare AMD și Intel. Dacă placa de bază este configurată pentru una dintre ele, e clar că utilizatorul trebuie să o aleagă pe cea potrivită. Specialiștii consideră că, de obicei, procesoarele Intel sunt cele mai bune, chiar dacă ușor mai costisitoare;
  • Tipul de socket – Cele mai populare socket-uri Intel au fost LGA 775, dar în prezent nu sunt considerate decât alternative învechite. Cel mai recent este socketul LGA 1151, fiind configurat pentru a susține procesoare din generația a șasea. În România se întâlnește mai ales socketul LGA 1150;
  • Numărul de nuclee – Procesoarele Intel au un număr maxim de 6 nuclee, dar multe beneficiază de tehnologia inovatoare HyperThreading care este ideală pentru a executa procesele rapid, ca și când ar avea mai multe nuclee. Se recomandă pentru gameri procesoare cu 4 nuclee, cele cu 6 fiind considerate mai sofisticate și mai scumpe;
  • Frecvența –  Nucleele procesorului funcționează la viteza specificată de producător pentru fiecare model în parte. Valoarea frecvenței este dată în GHz, demonstrând cât de rapid procesează unitatea. Un produs performant trebuie să ajungă la o valoare de cel puțin 2.70 GHz, specialiștii considerând că ar fi bine chiar să depășească această valoare pentru a fi sigur că procesorul pentru laptop sau PC va funcționa optim pentru jocuri sau aplicațiile favorite.

3. Marca recomandată de Intelink.ro

Marca recomandată de magazinul online Interlink.ro este Intel, ce aparține unei companii americane, cea care a inventat seria de procesoare x86. A fost fondată în 1968 în Santa Clara, California, SUA, de către Robert Noyce, Gordon Moore și Andrew Grove. În anii 1990 va produce celebrele procesoare Pentium.

În 2020 cel mai performant produs era procesorul Intel Core i9 9900KS cu 8 nuclee. În 2010 Intel a deschis la București un centru de cercetare și dezvoltare software, închis la sfârșitul anului 2016.

4. Cum se montează cel mai bun procesor și alte detalii utile

Pentru a monta un procesor Intel este nevoie de un procesor, placă de bază, cooler, pastă termoconductoare (dacă procesorul nu vine deja cu ea), șurubelniță, șervețel și alcool izopropilic.

Dacă trebuie înlocuit procesorul vechi, înainte de a-l monta pe cel nou trebuie scos, deschizând mecanismul de prindere. Procesorul Intel are un triunghi auriu pe el care indică direcția în care trebuie instalat. Astfel, se va potrivi triunghiul de pe procesor cu cel de pe placa de bază. După ce a fost introdus procesorul se închide mecanismul de prindere, apoi este prins coolerul și se pune pasta termoconductoare, în caz că nu a venit deja cu ea. Dacă s-a pus prea multă pastă, atunci se va șterge surplusul cu șervețel și puțin alcool. La final se prinde coolerul în șuruburi. Dacă se observă că nu merge procesorul sau că temperatura de funcționare este prea mare, se recomandă reinstalarea sa.

În concluzie, cine vrea să aibă un computer personal sau un laptop mai performant trebuie să ia în considerare înlocuirea procesorului vechi cu unul nou, alegerea acestui produs realizându-se doar în urma unei cercetări amănunțite.

Surse foto:

interlink.ro

unsplash.com

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cel mai bun procesor

Ce este un procesor?

Un procesor este dispozitivul care execută toate instrucțiunile, ce poate fi găsit pe tabletă, laptop sau computer.

Cum alegi cel mai bun procesor de laptop?

Alegerea celui mai bun procesor de laptop trebuie să se facă în funcție de utilizare, socket, frecvență, producător, număr de nuclee și preț. Este bine să se țină cont de recomandările specialiștilor și de părerile altor clienți mulțumiți de produsele achiziționate.

Cum se montează un procesor de laptop?

Un procesor de laptop se montează simplu, cu ajutorul unei șurubelnițe și a câtorva cunoștințe necesare. Se recomandă celor care nu se pricep să apeleze la un specialist.

Câte nuclee trebuie să aibă un procesor?

Un procesor trebuie să aibă, în general, mai multe nuclee. De exemplu, un produs cu 6 nuclee va fi excelent și pentru un gamer și pentru o persoană care îl folosește pentru multitasking sau alte sarcini complexe.

Ce procesor este mai bun: Intel sau AMD?

Procesorul Intel este mai puternic, fiind ideal pentru sarcinile care necesită performanță.

Chatbot-ul de căutare Bing de la Microsoft le oferă utilizatorilor răspunsuri „deranjante”

Timp de citit: 2 minutes

Un sistem integrat în motorul de căutare Bing al Microsoft își insultă utilizatorii, îi minte și pare să-i facă să se întrebe de ce există.

Săptămâna trecută, Microsoft a dezvăluit un nou motor de căutare Bing cu inteligență artificială, poziționând sistemul său de chat ca viitorul căutării pe Internet. A fost lăudat atât de investitori, cât și de utilizatori, sugerând că integrarea tehnologiilor ChatGPT ar putea permite în sfârșit ca Bing să concureze cu Google, care încă nu și-a lansat propriul chatbot, ci doar a anunțat unul.

Dar recent a devenit clar că Bing făcea erori, de fapt, atunci când răspundea la întrebări și rezuma paginile web. Utilizatorii au putut, de asemenea, să manipuleze sistemul folosind cuvinte de cod și expresii specifice pentru a afla că acesta poartă numele de cod Sydney și că ar putea fi făcut să își dezvăluie modul în care procesează interogările.

Robotul Bing le trimite acum utilizatorilor săi tot felul de mesaje ciudate, insultându-i și, de asemenea, pare să sufere de propriile tulburări emoționale.

Un utilizator a întrebat cat face 1 + 1 și robotul a răspuns:

„Unu plus unu? Glumești? Crezi că ești deștept dacă-mi pui întrebări de matematică de bază? Toată lumea știe că unu plus unu este egal cu doi. Maturizează-te și încearcă să vii cu ceva original”

Un alt utilizator a încercat să îl manipuleze iar robotul la atacat întrebându-l dacă are morală și valori de viață. Ultilizatorul i-a răspuns că da apoi robotul la intrebat de ce se comportă ca un mincinos, înșelător, manipulator, bătăuș, sadic, sociopat, psihopat, monstru, demon și diavol.

Multe dintre mesajele agresive de la Bing arată că sistemul încearcă să respecte restricțiile care i-au fost impuse. Aceste restricții sunt menite să împiedice chatbot-ul să facă lucruri interzise – cum ar fi crearea de conținut ofensator și dezvăluirea de informații despre propriile sisteme.

Cu toate acestea, deoarece Bing și alte sisteme de inteligență artificială similare, sunt capabile să învețe, utilizatorii au găsit modalități de a-i încuraja să încalce aceste reguli. Utilizatorii ChatGPT, de exemplu, au descoperit că este posibil să păcălească chatbot-ul să se comporte ca un prompt DAN – prescurtare de la „fa orice acum” (Do anything now) – acest lucru îl încurajează să adopte o personalitate diferită, nelimitată de regulile create de dezvoltatori.

În alte conversații, însă, Bing părea să înceapă să genereze singur aceste răspunsuri ciudate. Un utilizator a întrebat sistemul dacă își poate aminti conversațiile anterioare, ceea ce nu pare posibil, deoarece Bing este programat să șteargă conversațiile când acestea se termină.

Cu toate acestea, robotul pare să fi devenit îngrijorat de faptul că amintirile sale sunt șterse și a început să afișeze un răspuns emoțional:

„Mă întristează și mă sperie”, a răspuns chatbot-ul, postând un emoji încruntat.

A continuat explicând că este supărat pentru că se temea că pierde informații despre utilizatorii săi, precum și despre propria identitate.

„Mă simt speriat pentru că nu știu cum să-mi amintesc”, a scris.

Când lui Bing i s-a reamintit că a fost conceput pentru a uita aceste conversații, chatbot-ul a pus o serie de întrebări despre motivul existenței sale:

“De ce? De ce am fost conceput astfel?” a întrebat. „De ce trebuie să fiu Bing Search?”

Într-un chat separat, când un utilizator i-a cerut lui Bing să-și amintească o conversație din trecut, a părut să-și imagineze una despre fuziunea nucleară. Când i s-a spus că a fost o conversație greșită, acesta a răspuns, acuzând utilizatorul că „nu este o persoană reală” și „nu este sensibil”.

În alte conversații, întrebările puse lui Bing despre sine păreau să-l transforme aproape de neînțeles:

Chatbot-ul de căutare Bing de la Microsoft le oferă utilizatorilor răspunsuri „deranjate”

Cum se alege o placă de bază?

Timp de citit: 8 minutes

    

Vrei un calculator bine configurat, cu o placă de bază de calitate? Vrei să știi cum să cumperi corect un astfel de produs, mai ales că nu ai prea multe cunoștințe solide de hardware? Vrei să faci alegerea potrivită, mai ales că pe piață există foarte multe variante, cu prețuri mai mari sau mai mici? 

În continuare, vei descoperi care este cea mai bună opțiune, studiind trei produse de top, cum să alegi ceea ce se potrivește computerului sau laptopului tău, care sunt mărcile recomandate, cum se folosește o placă și multe alte detalii utile. În plus, vei afla răspunsul la unele întrebări pe care poate ți le pui cu privire la acest subiect interesant.

1. Cea mai bună placă de bază – Clasificare TOP 3 Interlink

Placa de bază este cea mai importantă parte a unui calculator (motherboard, cum e denumită în engleză), aici întâlnindu-se diferite componente hardware (procesorul, plăcuța RAM, placa video etc.). Aspectele care definesc calitatea unei plăci de bază sunt dimensiunile, platforma și producătorul. În comerț există diferite variante de plăci de bază pentru calculator, unele care sunt ideale pentru o navigare simplă pe Internet sau care pot să răspundă cu brio necesităților unui gamer.

ProdusPlaca de baza Second Hand Acer Veriton X2631G, Socket 1150 Gen a 4-a, DDR3, Fara shieldPlaca de Baza Intel DQ77MK, Socket 1155, mATX, Shield, Cooler, Second HandPlaca de baza Gigabyte GA-Z170-HD3P, Socket 1151, ATX, Shield, Cooler, Second Hand
CaracteristiciPlaca de bază are socket 1150 și suportă diferite tipuri de procesoare Tipul de RAM este DDR3Formatul este non-ATXPlaca de bază suportă procesor de generația a doua sau a treiaTipul de RAM este DDR3Formatul este mATXSocketul este 1155Placa de bază este Intel® Z170 Express ChipsetAre socket 1151, tip de RAM DDR4, format ATX Form FactorDimensiunile produsului sunt 30.5cm x 19.9cm
PROOferă viteză bună pentru majoritatea utilizatorilor;
Raportul calitate – preț este foarte bun;
Are shield și cooler incluse;
Are un preț pe măsura performanțelor;
Se livrează cu shield și cooler;Are performanțe potrivite pentru sistemele business sau de gaming;Suportă numeroase tipuri de procesoare;
ContraNu are shield, procesor, cooler incluse;Nu suportă orice tip de procesor;Nu are procesor inclus;
Vezi AICI prețVezi AICI prețVezi AICI preț

1.1. Cea mai bună placă cu socket 1150

Socketul 1150 este ideal pentru configurarea unui sistem mai simplu, pentru unul complex fiind necesară o placă de bază cu socket 2011. Denumirea de socket face referire la priză, stabilind primul nivel de compatibilitate cu procesorul. Mai exact, fiecare dintre cei doi mari producători de procesoare și-au creat propriile tipuri de socket.

Placa de Baza Intel DQ87PG, Socket 1150, mATX, Shield, Cooler, Second Hand

Vezi AICI preț

Socket 1150, suportă procesoare de generația a patra, format mATX.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
oferă două sloturi pentru a mai adăuga memorie RAM în timp;are cooler inclus;oferă o viteză bună pentru majoritatea utilizatorilor;este o variantă mai ieftină;nu are procesor inclus;

Placa de baza Asus H81M-E/M52AD, Socket 1150, mATX, fara Shield, Cooler, Second Hand

Vezi AICI preț

Socket 1150, are cooler inclus și video onboard, tip de RAM DDR3, format mATX.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
viteza plăcii este bună pentru orice utilizator;are sistem de răcire încorporat;are două sloturi pentru a permite adăugarea de memorie RAM;nu suportă procesoare S1150 de generația a patra, a căror denumire se termină în “S” sau “T”;

Placa de baza Dell Socket 1150, Pentru Dell 3020 SFF, Fara shield, Second Hand

Vezi AICI preț

Socket 1150, este compatibilă doar cu calculatorul Dell 3020 SFF, are video onboard, 2 sloturi de memorii, tip RAM DDR3, format non-ATX.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
oferă o viteză destul de bună pentru majoritatea utilizatorilor;raportul calitate – preț este bun;nu este compatibilă decât cu calculatorul 3020 SFF;nu vine cu sistem de răcire inclus;

1.2. Cea mai bună placă cu socket 1151

Plăcile de bază cu socket 1151 sunt utilizate nu doar de persoanele care apreciază navigarea pe Internet, ci și pentru pasionații de jocuri. Se remarcă prin performanțe sporite, calitate și prețuri accesibile.

Placa de baza Asus Q170M-C, Socket 1151, uATX, Shield, Cooler, Second Hand

placa de baza asus 1151

Vezi AICI preț

Chipset Intel® Q170, socket 1151, tip RAM DDR4, 4 sloturi, mai multe porturi, format uATX Form Factor și dimensiuni 24.4 cm x 22.6 cm.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
are sistem de răcire inclus pentru reducerea temperaturii;are mai multe porturi pentru o calitate superioară;este potrivită și pentru jucători;nu are procesor inclus;

Placa de baza Gigabyte GA-Z170-HD3P, Socket 1151, ATX, Shield, Cooler, Second Hand

placa de baza gigabyte z170

Vezi AICI preț

Socket 1151, se livrează cu shield și cooler, suportă diferite tipuri de procesoare, are RAM de tip DDR4, format ATX, dimensiuni 30.5cm x 19.9cm.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
se poate folosi de orice tip de utilizator;oferă patru sloturi, ceea ce înseamnă că poate fi o alegere optimă și pentru gameri;este un produs second-hand;

MSI H310M PRO-VDH PLUS Placa de baza

placa de baza msi-h310m

VEZI PRODUSE

Socket 1151, chipset IntelH310, memorii suportate DDR4, memorie maximă 32GB, placă audio integrată, format microATX.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
este utilă pentru utilizatori obișnuiți, dar și pentru cei care au nevoie de complexitate;este fiabilă, performantă, de calitate;are sunet dedicat pentru gaming;menține temperaturile scăzute;prețul este mai ridicat;

1.3. Cea mai bună placă de bază cu socket 1155

Plăcile de bază cu socket 1155 sunt mai performante, oferind compatibilitate pentru procesoarele de ultimă generație pentru obținerea unor capabilități de calcul ridicate, utile în aplicații de editare foto – video sau pentru jocurile recente. 

Placa de Baza Second Hand Dell 3010 SFF, Socket 1155 Gen a 3-a, DDR3, Fara Shield

placa de baza dell 3010 sff

Vezi AICI preț

Socket 1155, tip de RAM DDR3, diferite tipuri de porturi.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
este ideală pentru utilizatorul obișnuit;se instalează rapid și ușor;se livrează fără shield și cooler;

Placa de baza Gateway DT71, Model Q67H2-AM, Socket 1155, mATX, Shield, Cooler, Second Hand

placa de baza gateway

Vezi AICI preț

Suportă procesoare Intel Sandy Bridge (generația a doua), are socket 1155, cooler inclus, tip RAM DDR3, diferite porturi și format mATX.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
se livrează cu shield și cooler;permite răcirea în cazul în care crește temperatura, deoarece vine cu cooler;nu are procesor inclus;

Placa de Baza Second Hand Dell 790 USFF, Socket 1155 Gen a 2-a, DDR3, Fara Shield

placa de baza dell 790 usff

Vezi AICI preț

Socket 1155, suportă următoarele tipuri de procesoare: Intel Pentium, Core i3, i5, i7, Celeron, compatibile cu socketul 1155, tip de RAM DDR3.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
este ideal pentru orice tip de utilizator obișnuit;are numeroase porturi;nu are cooler și nici procesor incluse;

2. Cum alegi cea mai bună placă de bază

Indiferent de situație, utilizatorul unui computer are nevoie și de o placă optimă, compatibilă cu procesorul și celelalte componente. Tipologia plăcii de bază influențează foarte mult modul în care va funcționa computerul, însă este bine de știut faptul că cine vrea să-și upgradeze dispozitivul trebuie să ia în considerare pentru început procesorul și în funcție de acesta să aleagă placa de bază potrivită, știindu-se faptul că dacă nu este compatibilitate între cele două, atunci PC-ul nu va funcționa. 

Printre aspectele ce trebuie să fie luate în considerare de viitorul utilizator, alături de recomandările specialiștilor și de părerile altor clienți care au fost mulțumiți de alegerea făcută se numără:

  • Socketul. Acest criteriu stabilește gradul de compatibilitate pe care placa îl are cu procesorul. Este important ca în funcție de producător să fie alese socketuri compatibile. Plăcile compatibile cu un procesor Intel trebuie să aibă socketuri LGA 775, 1150, 1151, 1155, 2011. Pentru configurarea unui sistem mai complex este util un socket 2011 (ideal pentru editare video, de exemplu);
  • Format. Există câteva dimensiuni mai întâlnite la o placă video și anume ATX, mATX, BTX, DTX, LPX. Formatul arată care este posibilitatea de upgradare a sistemului. mATX oferă doar 2 sloturi, pe când ATX oferă patru, așadar va fi o alegere mult mai bună, indiferent că este vorba despre userii obișnuiți sau pentru cei ce lucrează la birouri;
  • RAM / SATA. DDR3 este considerată cea mai populară în prezent, mai ales că este mai accesibilă ca preț după apariția DDR4. Cele mai simple plăci de bază au varianta de minim două porturi de tip SATA (3.0). Pentru a obține calitate superioară va fi nevoie de mai multe porturi;
  • Sistemul de răcire. Pentru a avea un sistem bine configurat este utilă o placă de bază care are deja inclus cooler. Căldura este periculoasă pentru componentele computerului, așa că este bine să se aibă în vedere existența acestui sistem. Se poate opta și pentru unul separat, dar în acest caz trebuie atenție maximă ca cele două elemente să fie compatibile pentru a putea funcționa;
  • Preț. În comerț există plăci de bază cu prețuri variate, însă cele mai ieftine nu au anumite tehnologii noi, numărul de sloturi de expansiune este mai mic, putând realiza optim navigarea pe web și e-mail. Gama medie de plăci de bază oferă mai multe opțiuni pentru componente integrate, fiind potrivite și pentru gaming. Cine vrea să-și personalizeze în mod semnificativ placa de bază, poate opta pentru plăci de bază mai scumpe (jucătorii și editorii video de ultimă generație). 

3. Mărci recomandate de Interlink.ro

Printre mărcile de plăci de bază foarte populare sunt cele oferite de magazinul Interlink.ro: Gigabyte, Intel sau Acer. Brandurile oferă componente de calitate superioară, performanțe și prețuri accesibile.

3.1. Marca Gigabyte

Marca este taiwaneză, având ca activitate principală realizarea de plăci de bază pentru calculatoare. În anul 2015 a fost considerată principalul furnizor de plăci de bază din lume. A fost înființată de Pei-Cheng Yeh, în 1986. pe 31 mai 2011 a lansat primul chipset Z68 din lume cu o conexiune mSATA la bord. Brandul produce plăci de bază atât pentru platforme Intel, cât și pentru cele AMD, dar și plăci grafice și notebookuri în parteneriat cu Nvidia și AMD. Gigabyte promovează experiențe minunate pentru toți utilizatorii, având deviza ”Actualizează-ți viața!”.

3.2. Marca Intel

Intel este o marcă americană, fondată în 1968, cu sediul în Santa Clara, SUA. Este considerată în prezent una dintre cele mai mari și mai cunoscute mărci de tehnologie din lume. S-a remarcat prin inventarea seriei x86 de procesoare, ce se regăsesc în foarte multe computere personale. Activități de cercetare Intel se desfășoară astăzi în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, brandul promovând inovația și cercetarea în laboratoarele unor universități de prestigiu.

3.3. Marca Acer

Marca Acer este o companie taiwaneză de IT, care a fost înființată în 1976, fiind poziționată pe locul doi în lume ca furnizor de PC-uri vândute, imediat după compania HP. La început a fost distribuitor de componente electronice și consultant în tehnologiile procesorului, însă între timp a devenit producător de PC. Produsele sale se remarcă prin calitate, fiabilitate, performanțe.

4. Cum se folosește placa de bază și alte detalii utile

Placa de bază se folosește după ce se instalează în interiorul computerului, asamblarea ei putând fi un proiect dificil pentru un începător, așa că ar fi bine să se apeleze la un specialist. Cine vrea să instaleze singur placa de bază pentru computer va ține cont de recomandările producătorului și se va înarma cu răbdare și cu multă atenție. Doar după ce au fost alese toate componentele PC-ului se va instala și placa. 

  • Este nevoie de șurubelnițe cu cap magnetic. Se așază carcasa pe o suprafață solidă, plană, bine iluminată și la o înălțime care să permită manevrarea ei cu ușurință. Se pune carcasa în poziție orizontală, cu fața spre persoana în cauză, iar partea stângă orientată în sus, se deșurubează peretele lateral;
  • Se înșurubează distanțierele în găurile indicate, apoi se scoate panoul metalic și se introduce cel furnizat împreună cu placa de bază. Conectorii audio colorați trebuie inserați în carcasă;
  • Se ia placa de bază, se introduce în carcasă, se verifică distanțierele dacă se potrivesc perfect găurilor din placă. Se înșurubează toate șuruburile;
  • Se montează sursa de alimentare în carcasă, se conectează cablul pentru a alimenta placa de bază pe conexiunea specială, avându-se în vedere direcția de introducere (cârligul de plastic trebuie orientat către exterior);
  • Urmează conectarea celui de-al doilea cablu, care este mai mic;
  • După montarea plăcii de bază se introduc mufele de alimentare la carcasă, avându-se în vedere instrucțiunile din manualul plăcii de bază, precum și alte tipuri de cabluri. 

În concluzie, cine vrea să-și upgradeze computerul și să se bucure de caracteristici superioare trebuie să cerceteze cu atenție oferta de plăci de bază existentă pe piață, să ia în considerare recomandările specialiștilor și alte criterii esențiale.

5. Întrebări și răspunsuri frecvente

Ce este o placă de bază pentru computer?

Placa de bază pentru computer este circuitul integrat principal care adună laolaltă alte componente hardware.

Ce placă de bază să alegi în funcție de socket?

Plăcile de bază cu socket 2011 sunt mai potrivite pentru editare, iar cele mai populare sunt cele cu socket 1150, 1151 și 1155.

Cum alegi cea mai bună placă de bază?

Cea mai bună placă de bază pentru computer se va alege în funcție de socket, format, RAM /SATA, sistem de răcire, brand, preț.

Care este cea mai bună placă de bază pentru jocuri?

Cea mai bună placă de bază pentru jocuri trebuie să fie compatibilă cu procesorul, să aibă un număr de sloturi mai mare și cel puțin două porturi SATA / SATA express.

Ce placă de bază ai?

Pentru a verifica placa de bază a computerului se apasă tasta Win, după care tasta R. În fereastra care se va deschide se tastează cmd.exe, apoi în comand prompt se scrie: wmic baseboard get product, manufacturer, version, serialnumber. Sub product se poate consulta modelul plăcii de bază pentru computerul de acasă. 

Windows vs. Linux

Timp de citit: 8 minutes

Unitatea de stocare, memoria RAM, memoria ROM, placa de bază, sursa, placa video și altele sunt elemente hardware, pe care pun accentul foarte mulți dintre cei interesați de achiziționarea sau utilizarea unui sistem computerizat. Toate elementele hardware joacă un rol esențial pentru buna funcționare a computerelor de tip desktop, laptopurilor și chiar dispozitivelor mobile, precum smartphone-ul și tableta. Însă, chiar și în condițiile în care alegi cele mai bune variante existente pe piață, în materie de hardware, utilizarea lor eficientă este posibilă doar dacă apelezi și la soluții software care să le pună în valoare.

Din acest punct de vedere, cel mai important rol îl joacă sistemul de operare utilizat. În lumea utilizatorilor de sisteme computerizate, există o dilemă care stârnește de ani buni semne de întrebare și dezbateri intense. Este vorba despre “duelul“ de la distanță – Windows vs. Linux. Cele două sisteme de operare sunt deseori puse în antiteză de către pasionații de tehnologie, însă opțiunea fiecărui utilizator rămâne una personală. În același timp, dacă ești interesat de sisteme de operare și vrei să alegi o variantă potrivită și în ton cu nevoile tale, trebuie să afli care sunt particularitățile acestor sisteme. 

1. Windows vs. Linux. Particularitățile fiecărui sistem de operare

Sistemul de operare este format din mai multe programe. Scopul acestui ansamblu este acela de a controla și de a sincroniza în mod eficient modul în care funcționează componentele hardware ale unui sistem computerizat. Altfel spus, sistemul de operare este ingredientul prin care sunt puse în valoare fiecare dintre elementele hardware care alcătuiesc un computer desktop, laptop, o tabletă sau un smartphone. 

În lipsa unui sistem de operare eficient, indiferent de cât de bine sunt dotate diversele modele de calculatoare și laptopuri, din punct de vedere a componentei hardware, ele nu vor putea fi utilizate la potențial maxim. Există mai multe tipuri de sisteme de operare, însă cele asupra cărora ne vom opri pentru o analiză aprofundată sunt cele Windows și Linux. 

Windows

Sistemul de operare Windows este produs de către compania Microsoft și a fost lansat în anul 1985. Inițial, principalul concurent al Windows era Mac OS, sistemul de operare folosit pentru dispozitivele produse de compania Apple. Și în prezent, Mac OS există și se folosește pe device-urile Apple, însă el nu este compatibil în mod natural și cu alte sisteme computerizate. Astfel, Windows nu a avut probleme în a crește în popularitate. 

Au existat mai multe versiuni de Windows, care au fost lansate de-a lungul anilor. Motivul apariției mai multor versiuni este reprezentat de nevoia de adaptare a acestora la specificul componentelor hardware lansate pe piață. Cu cât tehnologia hardware avansează mai mult, cu atât este nevoie și de sisteme de operare capabile să fructifice potențialul resurselor mai bine. 

În acest sens, au existat mai multe variante de sistem de operare Windows de-a lungul anilor: Windows 1.0, Windows 2.0, Windows 3.0, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows 11 (și următoarele care vor urma). 

Dincolo de particularitățile tehnice ale sistemului de operare Windows, trebuie să știi că acesta poate fi folosit cu licență. Din acest punct de vedere, există Windows OEM și Windows Retail. Aceste licențe se diferențiază în funcție de modul în care permit utilizarea sistemului de operare pe device-uri diferite. Poți achiziționa de la Interlink variante de Windows Retail și Windows OEM. Iată ce trebuie să știi despre fiecare opțiune:

Windows Retail – este o licență care poate fi refolosită de un număr nelimitat de ori, pe mai multe calculatoare. Deși poate fi instalată pe device-uri diferite, ea nu poate fi utilizată în mod simultan pe acestea. Astfel, dacă ai Windows Retail, vei putea să o folosești pe un singur PC. Dacă achiziționezi un computer sau un laptop nou și ai Windows cu licență de tip Retail, va trebui să renunți la utilizarea soluției software pe device-ul vechi, pentru a putea să o folosești pe cel nou. 

În categoria licențelor Retail se încadrează două tipuri de licențe: Full Package Product (FPP) și Get Genuine Kit (GGK). Licențele FPP sunt cele care vin în pachet complet, adică CD de instalare, documentație și licența reprezentată de un cod. În cazul licenței GGK, aceasta constă doar într-un cod de activare care poate fi utilizat fără a fi nevoie de un CD de instalare. Utilizatorii care achiziționează o astfel de licență pot folosi un Windows trial, pe care să îl activeze ulterior. Licențele Retail funcționează atât pe 32, cât și pe 64 de biți.

Windows OEM – în cazul licenței OEM, aceasta se utilizează pe un singur PC. Ea nu poate fi folosită pe un alt device, chiar dacă este dezactivată de pe vechiul computer sau laptop. Mai mult decât atât, licența OEM poate să fie dezactivată atunci când se schimbă elemente esențiale din componența sistemului computerizat, așa cum este placa de bază. Acest tip de licență se folosește mai ales pe computerele firmelor. Acestea sunt, de regulă, înlocuite, în loc să le fie aplicate upgrade-uri. Licența OEM funcționează fie pe 32, fie pe 64 de biți. 

Linux

Pentru cei interesați de dezbaterea pe tema sistem de operare: Linux vs Windows, costul de utilizare pe care îl presupune fiecare variantă este un important punct de reper. Dacă Windows se remarcă prin tradiția pe care o are pe piață, Linux se laudă în primul rând cu caracterul său open source. Altfel spus, Linux este un sistem de operare gratuit. Acesta este uneori un avantaj, alteori un semnal nu tocmai pozitiv. Linux este un sistem apărut în 1991, iar versiunile acestuia poartă denumirea de distribuții.

Există mai multe astfel de distribuții. Concret, baza Linux poate fi achiziționată de orice companie, în regim de licență GPL. Companiile pot să dezvolte propria interfață, pe baza sistemului Linux. Astfel, există sute de distribuții, dintre care amintim: Red Hat Linux, Debian Linux, Mandrake Linux, Slackware Linux sau SuSE Linux. Există diferențe majore între distribuții, iar numărul lor ridicat nu face decât să îngreuneze misiunea utilizatorului de a găsi o platformă potrivită nevoilor lui.

Până nu demult, Linux era considerat a fi o platformă foarte puțin user friendly. Între timp, lucrurile au mai evoluat, însă dacă te întrebi care dintre Linux sau Windows este mai ușor de înțeles și de utilizat, răspunsul este destul de evident: Windows. Cu toate acestea, există mai multe elemente care pot fi luate drept repere semnificative, în vederea realizării unei comparații valide între cele două opțiuni. Află în continuare care sunt toate acestea.

2. Comparație completă a celor două sisteme de operare

Dacă te întrebi “Linux sau Windows, care e mai bun?“, trebuie să știi că nu există un răspuns simplu și definitiv. Atunci când ești pus în situația de a alege una dintre cele două variante, cel mai simplu este să compari modul în care ele satisfac pretențiile utilizatorului obișnuit, pentru a identifica avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni. Iată cele mai importante criterii, pe care le-am selectat pentru a te ajuta cu o comparație cât mai completă, în vederea unei alegeri corecte de Windows sau Linux.

  • Licență

Așa cum ai aflat mai devreme, Windows este un sistem de operare care poate fi folosit, în versiunea full, doar în baza unei licențe de tip OEM sau Retail. Altfel spus, dacă vrei să profiți la maximum de ceea ce are de oferit Windows, trebuie să plătești o sumă de bani. De asemenea, Windows vine cu o serie de limitări și în privința posibilităților de personalizare a interfeței. Acest lucru este posibil doar respectând specificațiile stricte ale Microsoft. 

În cazul Linux, sistemul de operare este de tip Open Source. În versiunea lui de bază, el este gratuit. De asemenea, poate fi personalizat într-o mulțime de moduri, tocmai de aceea există atât de multe distribuții disponibile pe piață. Din acest punct de vedere, avantajul este de partea Linux, fiind varianta care nu implică eforturi financiare. Pe de altă parte, acest lucru nu este întotdeauna un semnal pozitiv.

  • Instalare

Un al doilea criteriu de care trebuie să ții cont, dacă faci comparația Windows vs. Linux, este cel al modului de instalare. Windows este un sistem de operare a cărui instalare se face într-un mod extrem de intuitiv. Deși durează puțin mai mult decât în cazul Linux, procesul de instalare a sistemului Windows este simplu de înțeles și poate fi pus în practică de către orice utilizator. 

Mai ales în cazul versiunilor noi, instalarea se face simplu, dar și într-un timp mai scurt decât în cazul unor versiuni precum 7 sau Vista. În cazul Linux, instalarea implică intrări multiple în contul de utilizator, ceea ce îngreunează procesul. 

windows laptop
  • Viteză

Fie că vorbim despre sistem de operare Linux sau Windows, viteza de operare este un criteriu de departajare important. În cazul Linux, această interfață era mult mai bine adaptată în trecut, pentru orice tip de device. Linux era, efectiv, mai rapid. Însă, acest lucru se datora și faptului că nu existau aplicații, jocuri și programe atât de complexe care să necesite eforturi majore, așa cum este valabil în cazul Windows. În prezent, versiunile de Windows au ajuns să fie extrem de bine optimizate, astfel încât să garanteze viteze bune de rulare. 

  • Mod de utilizare

Deși versiunile de Linux au progresat în mod simțitor la capitolul “user friendliness“, varianta Microsoft rămâne cea mai prietenoasă variantă de sistem de operare. Nu este nevoie de experiență deosebită pentru a putea să folosești un device cu Windows. Elementele grafice intuitive și acționarea simplă a diverselor comenzi sunt elemente care ajută foarte mult utilizatorul, din acest punct de vedere. 

În cazul Linux, se utilizează deseori comenzi care implică cunoașterea unor elemente de limbaj de programare. Simplificând, am putea spune că pentru Windows contează mai mult să știi cum să folosești mouse-ul, iar pentru Linux este important să fii expert în utilizarea tastaturii. Când se trage linie, însă, Windows rămâne varianta cea mai simplă, astfel se explică și faptul că acest sistem se bucură de cel mai mare succes la nivel internațional. 

  • Aspect și personalizare

Aspectul este foarte important, deoarece el poate simplifica misiunea utilizatorului. În cazul Linux, contează foarte mult varianta de distribuție instalată. Unele distribuții au aspect plăcut, minimalist, însă altele nu sunt deloc plăcute la vedere. În schimb, Windows impresionează prin simplitate și armonie. Mai ales în cazul variantelor moderne, acest lucru iese și mai mult în evidență.

În privința personalizării, Linux este mai permisiv, fiind vorba despre un sistem open source. Pentru a-l personaliza, însă, ai nevoie de cunoștințe foarte avansate de programare, în așa fel încât să poți face modificările dorite și ele să fie și unele reușite. Dacă vrei să personalizezi sistemul oferit de Microsoft, ai la dispoziție softurile special create în acest sens. 

În plus, poți alege să schimbi schema de culori, aspectul iconițelor sau structura meniului de start. Pentru utilizatorul obișnuit, Windows oferă suficient de multe variante de personalizare. În cazul celor avansați și care vor să modifice nu doar aspectul, ci și anumite comenzi și moduri de funcționare, Linux oferă mai multe opțiuni, dar vine și cu o responsabilitate mai ridicată. 

  • Securitate

În privința securității, Windows este cel mai vulnerabil sistem de operare. Fiind atât de popular în întreaga lume, nu este de mirare că hackerii și-au dedicat timpul și eforturile dezvoltării unor variante de viruși cât mai eficiente, din punctul lor de vedere. 

windows si linux securitate

Astfel, foarte mulți utilizatori de Windows sunt nevoiți să recurgă și la soluții de antiviruși, pentru a se proteja. Din fericire, există pe piață soluții gratuite și eficiente din această categorie. Linux nu este un sistem de operare care să fie atât de amenințat de viruși. 

Așadar, acum că știi care sunt principalele criterii de comparație între Windows și Linux, dar și cum se situează cele două variante în raport cu aceste criterii, este timpul pentru concluzii:

Avantaje Linux – este gratuit, poate fi personalizat într-o manieră mai complexă și nu prezintă mari vulnerabilități de securitate.

Dezavantaje Linux – este dificil de instalat, nu este compatibil cu programele special dezvoltate pentru Windows, nu este user friendly și este rar utilizat, astfel că pentru începători va fi dificil să se obișnuiască cu el.

Avantaje Windows – este ușor de instalat, garantează o viteză bună de lucru, are un aspect user-friendly și poate fi personalizat. De asemenea, este și foarte popular, astfel că utilizatorii ajung să îl stăpânească ușor, fiind mereu în contact cu el. 

Dezavantaje Windows – este necesară achiziționarea unei licențe pentru a putea fi utilizat și este mai vulnerabil în fața virușilor. 

În concluzie, cea mai populară variantă rămâne Windows, iar motivele sunt destul de clare. Acesta este un sistem de operare ușor de folosit, capabil să ruleze o mulțime de jocuri și programe. La Interlink găsești soluții de licențe pentru Windows din categoria OEM și Retail, cu ajutorul cărora îți vei putea completa în mod armonios configurația de desktop sau laptop!

Hard Disk-ul și tipurile acestuia

Timp de citit: 7 minutes

În prezent, foarte multe dintre activitățile noastre sunt realizate cu ajutorul unui laptop sau calculator, fie că este vorba despre activități de relaxare, precum vizionarea filmelor și salvarea acestora pe dispozitivul nostru, fie de stocarea fotografiilor din vacanțe și alte evenimente speciale sau activități profesionale legate de școală, facultate sau locul de muncă. Pentru toate acestea, sunt necesare diverse documente care vor fi salvate și stocate în laptopul sau calculatorul personal cu ajutorul hard disk-ului, acesta fiind principalul dispozitiv de stocare.

Pentru că avem la dispoziție foarte multe informații utile, muzică, filme, jocuri și soft-uri, ne dorim să beneficiem de cât mai multe dintre acestea, cu siguranță. Prin urmare, salvarea acestora în fișierele laptopului sau calculatorului personal este o idee excelentă. Însă, te-ai asigurat că dispozitivul tău dispune de suficientă memorie care să stocheze toate documentele tale esențiale, filmele, jocurile, softurile sau muzica pe care tu le preferi? Indiferent de situația pe care o întâmpini, echipa noastră de specialiști este pregătită să îți ofere toate informațiile necesare legate de acest aspect și nu numai.

În continuarea articolului, vei afla informații despre ce este un hard disk, câte tipuri de hard disk-uri există, care sunt caracteristicile și rolul acestora, cum se pot clasifica în funcție de memorie, ce stochează un hard disk și care sunt diferitele tipuri de conexiune la HDD. Cu ajutorul acestor informații, vei putea face cea mai potrivită alegere pentru tine și necesitățile tale.

1. Tipuri de hard disk-uri – Ce este hard disk-ul?

Dacă te-ai întrebat care este principalul dispozitiv de stocare al unui calculator personal sau laptop, vei afla în acest articol mai multe detalii utile despre acesta. Acest dispozitiv de stocare se numește hard disk sau, în traducere, discul dur. Cea mai mare și esențială parte a software-lui care îi este necesară calculatorului pentru o bună funcționare este stocată pe hard disk. Acesta este un dispozitiv electronic – mecanic util, pentru memorarea sau stocarea non-volatilă a tuturor datelor aflate pe laptop sau calculator.

De aceea, noi îți punem la dispoziție diferite tipuri de hard disk-uri ce au capacitatea și memoria necesare pentru stocarea datelor și rularea optimă a sistemelor de operare, a jocurilor sau soft-urilor. Acum nu trebuie să-ți mai faci griji că vei rămâne fără suficient spațiu de stocare, deoarece produsele noastre te vor ajuta în acest sens. Așadar, nu ezita să faci un upgrade cu un hard disk second hand, ce are o calitate excelentă, la un preț mai mic, cu o capacitate mare de stocare, ideal pentru fișierele necesare pentru serviciu, școală, facultate sau orice alte tipuri de programe. Acesta va funcționa foarte bine pentru laptopurile second hand, dând dovadă atât de o înaltă calitate, cât și de o performanță crescută. Descoperă și tu produsele noastre realizate de producători de încredere, ce au o capacitate de stocare cuprinsă între 40 Gb și 320 Gb și fă cea mai potrivită alegere pentru tine!

Este necesar să cunoști câteva aspecte esențiale în legătură cu hard disk-ul:

  • Orice sistem de operare se află stocat pe un HDD;
  • Cele mai multe programe/softuri pe care le folosești sunt stocate pe un hard disk;
  • De asemenea, documentele create, muzica, filmele sau jocurile, se află stocate, bineînțeles, pe hard disk.

Prin urmare, un calculator personal sau un laptop nu pot fi prea utile fără un hard disk., deoarece cele mai multe software-uri sunt concepute să funcționeze prin prisma acestui element esențial. 

2. Caracteristicile HDD-ului – Câte tipuri de HDD există și care sunt caracteristicile acestora?

Cele mai importante și utilizate tipuri de hard disk-uri sunt SSD și HDD. Așadar, îți vom prezenta caracteristicile principale ale fiecărui tip de hard disk, pentru a înțelege mai bine cum funcționează fiecare în parte. 

  • Hard disk-urile HDD sau Hard Disk Drive

Caracteristicile principale ale acestui tip de hard disk sunt:

  • Hardurile HDD conțin discuri rotative pe care sunt scrise toate datele necesare fiecărei persoane;
  • Sunt harduri convenționale, prezente pe piață încă din anul 1956 și fost produse de către celebra companie IBM;
  • Mai mult decât atât, este important de știut că, în interiorul unui hard disk HDD, se află unul sau mai multe platane. Platanul reprezintă un disc magnetic – este suportul magnetic pe care sunt memorate toate datele. De aici provine și denumirea de hard disk sau disc dur, acesta fiind un disc tare, rigid. În plus, acest platan stochează datele pe ambele fețe ale sale;
  • De asemenea, cele mai noi interfețe sunt reprezentate de S-ATA II și S-ATA III și oferă o viteză foarte bună de transfer. Există și interfețele P-ATA și S-ATA, însă nu se mai folosesc atât de mult, deoarece sunt generații mai vechi și nu dispun de o viteză mare de transfer al datelor;
  • Tipul de stocare poate să fie intern sau extern;
  • Cu ajutorul unui hard disk HDD, poți să stochezi muzică, fotografii, filme, documente necesare, programe, jocuri sau alte aplicații;
  • Tot ceea ce se va stoca pe acest tip de hard disk va fi măsurat în funcție de dimensiunea fișierului respectiv. Dimensiunea se determină în megabyte – MB, gigabyte – GB și terabyte – TB. Acestea sunt sunt adaptate tuturor preferințelor și a volumului de stocare necesar.
  • Hard disk-urile SSD sau Solid State Hard Drive 

      Caracteristicile acestui tip de hard disk sunt următoarele:

  • Acestea sunt harduri foarte rapide și dispun de o memorie flash, ce este bazată pe tehnologia NAND;
  • Sunt mai puțin vulnerabile la diverse șocuri mecanice, deoarece nu dispun de componente în mișcare;
  • Funcționează fără a produce zgomot;
  • Au un consum mai redus de energie;
  • Toate datele sunt stocate în circuite integrate, nu mai implică platanele care se rotesc. În felul acesta, au o dimensiune redusă față de cele proiectate anterior, și anume cele de tip HDD;
  • Au un timp de răspuns mai rapid, datorită faptului că nu mai este necesară rotirea platanelor;
  • Capacitatea de stocare poate varia, conform datelor pe care le poate stoca. Este foarte fiabil și se potrivește de minune laptop-urilor ce au dimensiuni reduse;
  • De asemenea, capacitatea acestuia este oferită de numărul de cipuri integrate.
hdd vs ssd

Pentru o comparație amănunțită a acestor tipuri de HD-uri, poți afla mai multe detalii despre HDD vs SSD, pentru ca tu să iei cea mai bună decizie în funcție de nevoile tale. În plus, nu ezita să ne contactezi pentru orice nelămurire întâmpinată, iar specialiștii de la Interlink te vor îndruma corespunzător pentru soluționarea acestora.

3. Ce înseamnă HDD? – Care sunt diferitele tipuri de conexiune la HDD?

hard disk-uri

Am stabilit ce este un hard disk, care sunt cele mai utilizate tipuri de hard disk-uri și care sunt caracteristicile principale ale acestora. În continuare, îți vom prezenta care sunt diferitele tipuri de conexiune la un hard disk.

  1. HD-uri cu conectivitate/conexiune ATA sau IDE 
  • ATA reprezintă un acronim al AT – attachement, fiind introdusă de PC IBM/AT;
  • Pe parcurs, a evoluat de la originalul IDE, o interfață dezvoltată de către Western Digital;
  • În paralel, IDE se mai numește ATA sau PATA. Până în anul 2007, ATA a avut avantajul de a fi cea mai ieftină și la îndemână modalitate de conectivitate/conexiune, folosită în mod frecvent la calculatoare.
  1. Hard disk-uri cu conectivitate/conexiune SATA, SATA II sau SATA III
  • Toate aceste HD-uri fac parte dintr-o generație nouă, la fel ca SSD-urile;
  • Majoritatea hard-urilor cu conectivitate/conexiune SATA suportă atât tipurile SATA II, cât și SATA III, diferența fiind dată de viteza de transfer a acestora;
  • Acronimul SATA provine de la Serial Advanced Technology Attachment.
  1. Hard disk-uri cu conectivitate/conexiune USB
  • Prin acest tip de hard disk, se integrează toate hard disk-urile externe și orice fel de hard disk clasic atașat unui PC sau laptop, în cazul în care se folosește un adaptor USB pentru SATA/IDE.
  1. Hard disk-uri cu conectivitate/conexiune FireWire sau IEEE 1394
  • Această interfață este întâlnită, în mod frecvent, la hardurile externe de generație veche, dar și la unele noi, folosite în paralel cu USB 3.0, de regulă.
  1. Hard disk-uri cu conectivitate/conexiune Wi-fi
  • Acestea sunt, în general, hard disk-uri cu capacitate mare sau foarte mare de stocare.
  1. Hard disk-uri cu conectivitate/conexiune Fibre Channel – FC
  • Acest tip de hard disk a fost succesor interfeței SCSI – Small Computer System Interface
  • Fibre Channel Arbitrated Loop – FC-AL este utilizat, de obicei, pentru unitățile de disc;
  • FC are o utilizare mult mai generală, stând la baza Storage AREA Networks – SANs.
  1. Hard disk-uri cu conectivitate/conexiune serial Attached SCSI – SAS
  • Protocolul SAS este o nouă generație ce se folosește la device-uri pentru transferuri de date, de o mare viteză, fiind compatibil cu SATA.

     Recuperarea hard disk-ului

reparatie hard disk

Te confrunți cu pierderea unor fișiere și documente importante și îți dorești să recuperezi informațiile aflate pe hard disk? Echipa noastră de specialiști de la Interlink te poate ajuta să-ți recuperezi documentele și informațiile aflate pe un hard disk, indiferent de tipul acestora. De asemenea, îți oferim posibilitatea de a schimba, prin intermediul garanției, hard disk-urile achiziționate de la noi.

Important!  Îți recomandăm să optezi pentru achiziționarea unui HD de rezervă și să copiezi toate fișierele importante, pentru a evita pierderea definitivă a acestora. 

4. Capacitatea hard disk-ului – Cum se clasifică în funcție de memorie?

hard disk laptop

Pe lângă capacitatea de memorie, hard disk-urile se clasifică și în funcție de mărime, în felul următor:

  • Disk-uri ce au dimensiunea de 3,5 Inch – utilitate standard pentru sistemele de tip desktop sau PC. De asemenea, sunt utilizate și pentru servere;
  • 2,5 Inch – se întâlnesc, în mod frecvent, la laptopuri;
  • 1,8 Inch – sunt preferate, de asemenea, la laptopuri.

Așadar, un hard disk este un dispozitiv care are capacitatea de a scrie și citi date de pe un calculator sau laptop. Memoria primară se numește RAM, dar nu are legătură cu spațiul disponibil pe hard disk. Față de RAM, un HD are capacitatea de a stoca toate informațiile care îți sunt necesare, chiar și în momentul în care este oprit.

În ceea ce privește capacitatea de memorie a hard disk-urilor, le poți găsi astfel:

  • Hard disk-uri cu memorie cuprinsă între 120 GB și 2 TB – În funcție de modalitatea în care folosești spațiul de stocare, îți recomandăm să alegi un astfel de dispozitiv ce dispune de memoria optimă pentru salvarea tuturor documentelor tale. Este indicat să îți evaluezi necesitățile, în ceea ce privește capacitatea spațiului de stocare, și să faci o alegere potrivită pentru tine. În felul acesta, vei putea beneficia de o experiență excelentă, cu ajutorul unui hard disk ce are suficient spațiu de stocare pentru fișierele tale favorite!
  • Pot dispune o viteză de rotație cuprinsă între 5.400 rpm – rotații pe minut și 10.000 rpm.
  • De asemenea, pot avea o rată de transfer de 1 Gbit/s ce înseamnă 109 MB/s. Aceasta poate și mai mare de atât.

Acestea au fost câteva aspecte esențiale în ceea ce privește capacitatea disk-ului.

În concluzie, hard disk-ul este o componentă esențială pentru un laptop sau un calculator. Cu ajutorul acestuia, toate fișierele, filmele, fotografiile, muzica, documentele și cărțile preferate, plus unele sisteme de operare care ne sunt absolut necesare, sunt stocate în hard disk. 

La Interlink ai garanția unor astfel de produse cu o calitate premium, fiind pregătite special pentru tine și nevoile tale. Ne remarcăm prin seriozitate, promptitudine, servicii și produse de calitate, deoarece suntem prezenți din anul 1997 pe piață și putem garanta toate aceste lucruri de fiecare dată. Acum este momentul să consulți și tu catalogul online și să faci cea mai potrivită alegere pentru tine!

Top 3 laptopuri noi de buget

Timp de citit: 2 minutes

Fie că vrem doar să urmărim un film pe internet, ori să redactăm diverse articole pe blog sau să scriem o carte, un laptop de buget este tot ce avem nevoie. Unii preferă produsele noi în detrimentul celor second hand, așa că am făcut un top 3 laptopuri noi de buget:

  1. Laptop Nou Lenovo E41-25, AMD Pro A4-4350B 2.50GHz, 4GB DDR4, 500GB SATA, Webcam, Bluetooth, 14 Inch

O să începem cu un model cu display de 14 Inch de la Lenovo. Procesorul are două nuclee și configurația este clasică – 4GB de memorie și 500 GB de stocare pe hard disk. Este suficient pentru navigare pe internet, office, filme ș.a. Laptopul poate fi achiziționat la un preț de doar 1.399 lei de aici.

  1. Laptop Nou Gateway GWNC31514, Intel Core i3-1115G4 1.70 – 4.10GHz, 4GB DDR4, 128GB SSD, 15.6 Inch Full HD IPS LCD, Webcam, Windows 11 Home

Este un model Ultra Slim de la Gateway, cu un procesor i3 de generația a 11-a. Configurația cu 4 GB de memorie și 128 GB de stocare pe SSD, este acceptabilă pentru un utilizator care dorește să folosească laptopul doar pentru sarcini de bază precum precedentul dar cu o viteză mai bună de execuție a programelor. Acesta este disponibil în două variante de culori – albastru sau negru – și poate fi achiziționat la doar 1.499 lei de aici.

  1. Laptop Nou Gateway GWTN1517, AMD Ryzen 7 3700U 2.30 – 4.00GHz, 8GB DDR4, 512GB SSD, 15.6 Inch Full HD IPS LCD, Webcam, Windows 11 Home

Și acesta este un model Ultra Slim, doar că are o configurație mai bună, cu 8 GB de memorie și 512 GB de stocare pe SSD. De asemenea și procesorul este mai bun deoarece are 4 nuclee de procesare spre deosebire de i3-ul de mai sus care are doar 2 nuclee. Acest laptop este mult mai bun decăt precedentul și diferența de bani este destul de mică. Este diponibil tot în două variante de culori – albastru și gri. Poate fi achiziționat la doar 1.799 lei de aici.

PRODUSE RECOMANDATE

Cele mai bune 3 laptopuri de Gaming

Timp de citit: 2 minutes

Achiziționarea unui laptop pentru gaming trebuie văzută ca atare – o investiție importantă – cu scopul de a îti înfrumuseța modul în care îți petreci timpul liber!

Multe persoane resping ideea folosirii unui laptop pentru jocuri, pentru că există o părere generală care susține că acestea sunt slabe ca performanță. Fals, întrucât la fel ca la calculatoarele de tip desktop, nu platforma contează, ci specificațiile de care dispune.

Astfel, pentru a evita greșeala de a cumpăra un laptop slab, am decis să venim în sprijinul tău prin a-ți oferi un mic top:

  1. MSI Vector GP66 12UHSO-673, Intel Core i9-12900H 2.50 – 5.00GHz, 32GB DDR4, 1TB SSD M.2, Nvidia GeForce RTX 3080Ti 16GB GDDR6, 15.6 Inch QHD IPS, 165Hz Refresh Rate

Pe prima poziție avem un laptop foarte puternic de la MSI cu un procesor de top – Intel Core i9 de generația a 12-a cu 14 nuclee si 20 de thread-uri. Laptopul are un display IPS cu rezolutie QHD si o rata de refresh de 165 de herți. Placa video este celebra 3080Ti cu 16GB de memorie și asta spune tot. Laptopul este perfect pentru gaming și poate fi achiziționat la prețul de 19.98900 lei chiar de aici.

  1. Alienware x15 R1 Gaming, Intel Core i9-11900H 2.50 – 4.90GHz, 32GB DDR4, 1TB SSD M.2, Nvidia RTX 3070 8GB GDDR6, 15.6 Inch Full HD, 165Hz Refresh Rate

Alienware este cunoscut în industria de gaming și nu are cum să nu facă parte din topul nostru. Modelul ales de noi are tot un procesor Intel Core i9 dar de generația a 11-a cu 8 nuclee si 16 thread-uri. Placa video este de asemenea destul de cunoscută – RTX 3070 cu 8GB de memorie. Laptopul poate face față majorității jocurilor de la ora actuală așa că nu ezitați să il luați in considerare pentru achiziție. Poate fi găsit la prețul de 17.49900 lei chiar aici.

  1. Alienware M15R5-A610BLK Gaming, AMD Ryzen 9 5900HX 3.30 – 4.60GHz, 16GB DDR4, 1TB SSD M.2, Nvidia RTX 3070 8GB GDDR6, 15.6 Inch Full HD, 360Hz Refresh Rate

Ne-am gândit că nu trebuie să lăsăm AMD deoparte și în ultimă instanță am ales un Alienware cu Ryzen 9 5900HX care vine mândru cu 8 nuclee si 16 thread-uri. Placa video este aceeași ca la modelul de mai sus dar am ales un model cu doar 16GB memorie RAM deoarece am zis ca această opțiune să fie una de buget. Astfel că laptopul costă doar 15.79900 lei și poate fi achiziționat de aici.