Cum să rulezi jocurile vechi în Windows 10

Timp de citit: 2 minutes

Dacă faci parte din generația care a crescut cu Pentium 2 și Windows 98 atunci acesta este un articol pentru tine. Copiii de azi, generația ”smartphone”, nu știu cum este sa instalezi Windows-ul in 3-4 ore sau să lași calculatorul deschis toată noaptea doar ca să se defragmenteze hard-disk-ul. Dar era frumos… noi suntem generația care a înțeles cel mai bine cum funcționează un calculator. Noi suntem generația care a împânzit blocurile comuniste cu cabluri ca sa ne jucăm Delta Force și Red Alert în rețea.

Cum să rulezi jocurile vechi în Windows 10
red-alert

A trecut mult timp de atunci și tehnologia a avansat rapid. Dacă vrei să retrăiești acele momente și să faci o noapte a jocurilor retro alături de prieteni atunci să ști că nu este greu. Poți rula jocurile foarte vechi și pe Windows 10 cu programul DOSBox.

DOSBox este un emulator și funcționează aproape cu aceleași comenzi ca și vechiul MS-DOS. Găsești mai multe detalii și tutoriale pe site-ul oficial. Jocurile copilariei le găsești foarte ușor pe google. Există multe site-uri de unde poți descărca gratuit jocuri vechi ce au fost abandonate. Un exemplu de căutare pe google: „best old games”.

În general nu o să găsești jocurile vechi sub formă de kit de instalare ci doar sub forma lor de după instalare, arhivate. După ce ai instalat DOSBox, creează o scurtătură pe desktop.

Cum să rulezi jocurile vechi în Windows 10

Poți folosi această scurtătură ca să pornești un joc descărcat înainte. Click dreapta pe scurtătură apoi ‘Properties’ și alege tab-ul ‘Shortcut’.

Cum să rulezi jocurile vechi în Windows 10

Câmpul ‘Target’ trebuie să arate de genul:

"C:\Program Files (x86)\DOSBox-0.74\DOSBox.exe" -userconf "D:\Downloads\Sid-Meiers-Civilization_DOS_EN\CIV.exe"

Unde:

C:\Program Files (x86)\DOSBox-0.74\DOSBox.exe

reprezintă adresa executabilului DOSBox;

D:\Downloads\Sid-Meiers-Civilization_DOS_EN\CIV.exe

reprezintă adresa executabilului care pornește jocul.

Tot în tab-ul ‘Shortcut’, în partea de jos, există butonul ‘Change Icon’ ca sa poți schimba pictograma DOSBox cu cea a jocului.

Tot ce trebuie să faci acum este să dai dublu click pe scurtătură ca și cum ai vrea să pornești un joc normal. Urmează pașii de mai sus pentru fiecare joc vechi pe care l-ai copiat, poți crea câte scurtături vrei.

Leave a Reply