IPS, TN sau VA – Cel mai bun tip de display

IPS, TN sau VA – Cel mai bun tip de display

Timp de citit: 3 minutes

Atunci când alegeți un monitor, tipul de panou utilizat de către acesta este o informație cheie, care dezvăluie multe despre modul în care se va comporta și funcționa monitorul. Cele mai întâlnite tipuri de panouri sunt IPS, TN și VA.

Panourile LCD ale monitorului sunt formate din mai multe straturi, inclusiv o lumină de fundal, filtre polarizante și stratul de cristale lichide. Acest strat de cristale lichide determină intensitatea luminii lăsate să treacă spre utilizator și în ce culori – roșu, verde sau albastru. Pentru a controla această intensitate, se aplică o tensiune cristalelor lichide, care se mișcă dintr-o poziție în alta. Diferența dintre IPS, TN și VA este reprezentată de modul în care se comportă cristalele după aplicarea tensiunii electrice.

TN este cea mai veche dintre tehnologiile LCD și provine de la “twisted nematic”. Explicat într-un mod foarte simplu, cristalele permit luminii să treacă în lipsa voltajului (în combinație cu straturile de polarizare), iar când acesta este aplicat, ele blochează lumina.

VA este prescurtarea pentru vertical alignment. După cum sugerează și numele, cristalele lichide sunt orientate perpendicular pe substrat și se înclină la aplicarea voltajului, pentru a permite luminii să treacă.

IPS este termenul folosit pentru in-plane switching. În acest caz, cristalele sunt așezate paralel cu substratul și, în funcție de aplicarea voltajului, sunt rotite pentru a controla lumina.

Deci, pe scurt, cristalele din panourile TN se răsucesc, cele IPS folosesc o aliniere paralelă și se rotesc, iar cele VA se înclină. În continuare, vom explica cum vă afectează pe dumneavoastră aceste diferențe.

Unghiul de vizionare

Aceasta este zona în care diferența între tipurile de display se poate observa cel mai rapid. Monitoarele TN suferă de o schimbare serioasă a imaginii atunci când sunt privite din lateral, cu toate că majoritatea au la specificații 178 de grade.

Site-ul TechSpot a inclus într-un articol o imagine ce prezintă același monitor afișând o imagine din două unghiuri diferite:

IPS, TN sau VA – Cel mai bun tip de display
IPS, TN sau VA – Cel mai bun tip de display

Din acest punct de vedere, monitoarele cu panou VA sunt superioare celor TN, dar mai slabe, în general, decât cele IPS, a căror imagine rămâne aproape neschimbată, indiferent de unghiul din care o priviți.

Contrast și luminozitate

Luminozitatea nu diferă prea mult între cele 3 modele de panouri, monitoarele moderne aflându-se, în general, în același interval de valori. Contrastul, însă, este o altă poveste. La acest capitol, monitoarele TN sunt din nou codașe, cele IPS oferă contrast mai bun, iar monitoarele VA primesc locul întâi. Acestea au cele mai bune nuanțe de negru și oferă rate de contrast de până la 3 ori mai mari decât cele IPS sau TN. Pe timp de zi, aceste diferențe nu sunt ușor de observat, dar, dacă folosiți monitorul foarte mult seara, sau într-o cameră cu lumină slabă, display-urile VA vor ieși rapid în evidență.

În ceea ce privește culorile și cât de “vii” par acestea, panourile IPS sunt considerate superioare și preferate de către persoanele ce lucrează in domeniul designului grafic sau editării video, dar pentru utilizatorii normali, acest aspect nu contează atât de mult.

Refresh Rate

Acest aspect este important, de obicei, pentru gameri, mai ales pentru cei profesioniști. Cu cât monitorul este mai rapid, cu atât au un avantaj mai mare față de oponenții lor. În trecut, monitoarele TN erau cele mai bune din acest punct de vedere, dar, odată cu modernizarea tehnologiilor de fabricație, toate tipurile de panou au ajuns cam la același nivel. Totuși, monitoarele TN cu refresh rate mare (120 Hz+) se pot găsi pe piață la prețuri mai mici față de celelalte panouri.

Concluzie

Deși erau cele mai rapide în trecut, monitoarele TN au fost prinse din urmă la capitolul viteză și timp de răspuns, având rămas prețul ca singurul avantaj. În general, la aceleași specificații, ele vor fi mai ieftine decât celelalte tipuri de panou.

Monitoarele VA sunt acum opțiunea de mijloc, având un contrast bun, refresh rate mare și culori decente, alături de unghiuri bune de vizualizare. În ceea ce privește calitatea imaginii, sunt inferioare display-urilor IPS, dar acest lucru se reflectă la preț, unde panourile VA sunt, de obicei, mai ieftine.

IPS este tehnologia care a primit cea mai multă atenție de la producătorii de monitoare, fiind utilizată des pentru modelele “high-end”, alături de un preț pe măsură. Cu note foarte bune la capitolele culori, refresh rate, calitatea imaginii și unghiuri de vizualizare, momentan este considerată ca fiind cea mai bună tehnologie dintre cele trei.

Acestea fiind spuse, monitorul potrivit pentru dumneavoastră poate utiliza orice tip de panou. Printre altele, scopul achiziției și bugetul pot reprezenta factori mai importanți decât avantajele tehnice oferite de display.

Leave a Reply