Placa video – Informații pentru alegerea potrivită

Placa video – Informații pentru alegerea potrivită

Timp de citit: 3 minutes

În prezent, există o gamă variată de modele de placa video pe piață, fapt pentru  care procesul de achiziție este îngreunat. Pentru luarea deciziei potrivite este esențială înțelegerea specificațiilor acestora, în special când este vorba de achiziționarea unei plăci video pentru aplicații profesionale sau jocuri, care au nevoie de multe resurse pentru a funcționa optim.

Citește mai departe și descoperă ce tipuri de plăci video există și ce aspecte trebuie să ai în considerare pentru a face cea mai bună alegere.

1. Ce reprezintă placa video?

Placa video – Informații pentru alegerea potrivită

Plăcile video joacă un rol important în crearea unui sistem puternic, aceasta influențând în mod direct performanțele PC-ului, dar și a laptopului. O placă video nu este nimic altceva decât un card de expansiune care are funcția de a genera imagini către un monitor. Aceseta pot fi integrate sau dedicate, iar diferența dintre ele este destul de mare.

În ceea ce privește elementele componente, acestea sunt reprezentate de:

GPU – unitatea de procesare grafică

● PCI (printed circuit board) – placa în care se află toate componentele adaptorului video  

● Video BIOS (Basic Input/Output System)

● Radiator

● Ventilator

● Memoria video – rol în stocarea informațiilor ce urmează să fie afișate pe monitor

2.Tipurile de placă video existente pe piață

Placa video – Informații pentru alegerea potrivită

Plăcile video sunt de două tipuri și anume integrate și dedicate, însă acestea nu sunt singurele specificații care contează, astfel încât acestea se pot clasifica în funcție de tipurile de interfețe și tipurile de memorie utilizate.

În cazul plăcilor video sunt utilizate mai multe interfețe care fac legătura dintre placa video și dispozitivul periferic de afișare. Aceste adaptoare sunt reprezentate de:

HDMI – o interfață audio și video utilizată cu scopul de a trimite date video și audio comprimate de la o sursă de stocare către o sursă de redare

DVI – Este o interfață prezentă în cazul televizoarelor cu plasmă sau LCD

VGA – reprezintă un adaptor întâlnit la monitoare și televizoare LCD sau LED

În ceea ce privește tipurile de memorie folosite, acestea au avut o evoluție remarcabilă de-a lungul anilor. După anul 2004, producătorii s-au axat pe tehnologii tot mai performante, precum sunt următoarele tipuri de memorii și frecvențe utilizate:

DDR – 0.16 GHz

DDR2 – 2 – 2.5 GHz

GDDR3 – 2.5 – 3 GHZ

GDDR4 – 3-4 GHz

GDDR5 – 1 -2 GHz

GDDR5X – 1-1.75 GHz

În plus, având în vedere cantitățile de informații video din prezent, memoriile plăcilor video trebuie să lucreze la frecvențe mai mari de 1 GHz pentru a avea parte de rezultate optime.

Plăci video integrate și dedicate 

Un aspect important de clarificat este diferența dintre plăcile video integrate și cele dedicate. Fiecare tip vine la pachet cu avantajele și dezavantajele sale, motiv pentru care trebuie luate la cunoștință cele mai importante specificații ale celor două.

În cazul plăcilor video integrate, ca avantaje sunt remarcate consumul scăzut de energie, dar și costul mult mai redus. Printre aspectele care dezavantajează acest tip de placă video se numără utilizarea microprocesorului și a memoriei RAM pentru afișarea imaginilor pe monitor.

Spre deosebire de plăcile integrate, cele dedicate au propria memorie RAM, dar și proces grafic, în acest caz fiind utilizată doar cu scopul procesării și afișării imaginilor necesare. Prin urmare, utilizarea unei plăci video dedicate față de una integrată reprezintă o îmbunătățire directă a procesului de afișare a informațiilor pe display. De asemenea, important de menționat este că plăcile dedicate sunt cele mai potrivite în cazul aplicațiilor profesionale, dar și a jocurilor video care necesită multe resurse.

Deși există multe specificații care diferențiază cele două tipuri de procesoare video, pe piață există doar câțiva producători de top printre care se numără INTEL, AMD și nVidia. Totuși, dintre acestea doar ultimii doi distribuie plăci video către parteneri, INTEL făcând excepție chiar dacă are una dintre cele mai performante tehnologii.

3. Alegerea plăcii video potrivite

Placa video – Informații pentru alegerea potrivită

Pentru a alege plăci video PC potrivite, este necesar să iei în considerare mai multe aspecte și anume:

● Interfața – Reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte, iar decizia finală este influențată de scopul utilizării.

● Memoria – Joacă un rol important și trebuie aleasă în funcție de nevoile avute.

● Răcirea – Placa video poate fi pasivă sau activă din punct de vedere al sistemului de răcire, prima având un radiator mai mare, iar următoarea unul mai mic. Pentru a face alegerea ideală, trebuie avut în vedere modul de asamblare a componentelor.

● Conectori – Este important să beneficiezi de multe porturi pentru a utiliza o placă video la capacitatea ei optimă.

● Surse de alimentare – În prezent poți opta pentru plăci video cu alimentare suplimentară sau fără, alegerea trebuind să se bazeze pe activitățile care urmează a fi desfășurate pe PC.

În concluzie, ținând cont de toate aspectele prezentate anterior, alegerea plăcilor video nu ar trebui să mai pară o misiune imposibilă, deoarece fiecare tip de de placă corespunde mai bine anumitor activități care urmează a fi desfășurate.

PRODUSE RECOMANDATE

Leave a Reply