Ecrane CRT, Plasma, LCD, LED – Diferente si functionalitate!

Timp de citit: 2 minutes

Intre aceste tipuri de ecrane sunt o multime de diferente de contrast, culoare, dpi, luminozitati, timp de raspuns si multe altele, insa in articolul de astazi o sa va explicam cum functioneaza fiecare.

Ecranele CRT (cu tub) sunt din ce in ce mai putine si majoritatea ati scapat de ele in favoarea noilor tehnologii cu ecran plat. Ecranele CRT, spre deosebire de Plasma, LCD si LED, redau imaginea cu ajutorul unui tub catodic, din pricina caruia sunt grele si voluminoase.
Practic in interiorul tubului catodic se genereaza fasciculul de electroni care deviat sub actiunea campurilor produse de semnalele de studiat, ciocneste ecranul, descriind pe acesta curbele dorite.

Ecranele cu Plasma readau imaginea cu ajutorul celulelor ce contin gaze ionizate incarcate electric, celule pe care le cunoastem sub numele de lampi fluorescente; de aici si denumirea de ecran cu plasma.
Ecranele cu plasma si ecranele LCD au pus baza primelor monitoare plate aparute, dar dealungul timpului, tehnologia cu plasma a ramas in urma datorita consumului mare de energie si a greutatii.

Ecranele LCD (Liquid Cristal Display) sunt cele mai utilizate in prezent, acestea folosesc proprietatile de modulare ale cristalelor lichide si redau imagini mai clare fata de plasma si crt datorita numarului mare de pixeli (puncte). Ecranele cu cristale lichide sunt folosite pe o scara larga de produse incepand cu calculatoare de buzunar, ceasuri, telefoane, televizoare si multe altele. Tehnologia LCD a monitoarelor si televizoarelor functioneaza prin blocarea luminii; ecranele au 2 bucati de sticla polarizate intre care se afla cristalele lichide. Cele 2 bucati de sticla sunt iluminate de lampi fluorescente care le ajuta sa formeze imaginea. Lumina produsa de lampi trece prin prima bucata de sticla si in aceelasi timp curentul electric aliniaza moleculele de cristal lichid astfel incat acestea limiteaza intensitatea luminii care trece prin cea de-a 2-ua bucata de sticla.
Ecranele LED Backlight folosec tehnologia LCD, insa sunt iluminate de LED-uri in schimbul lampilor fluorescente.

Ecranele O-LED (organic light-emitting diode) beneficiaza de cea mai recenta tehnologie din domeniul ecranelor, acestea sunt alcatuite integral din LED-uri.

In articolele urmatoare vom discuta despre fiecare tehnologie in parte si vom preciza atat avantajele cat si dezavantajele acestor tehnologii.

Daca vreti sa aflati care e cea mai buna tehnologie si ce beneficii aduce, ramaneti la curent cu blogul nostru.

Leave a Reply