Ce trebuie sa stii cand cumperi o imprimanta

Timp de citit: 2 minutes

Ofertele magazinelor care vand imprimante noi sau imprimante second hand sunt variate si veti gasi cu siguranta o imprimanta care sa se incadreze in bugetul alocat.

In functie de nevoile dumneavoastra puteti alege din urmatoarele categorii de imprimante:
– imprimante matriciale
– imprimante cu jet de cerneala
– imprimante laser
– imprimante termice

Imprimante matriciale

Imprimantele matriciale sunt ceva mai vechi, ele fiind folosite astazi doar pentru tiparirea facturilor si a altor formulare tipizate. Principalele avantaje ale acestor imprimante sunt costurile de tiparire per pagina cele mai scazute si pretul redus al consumabilelor. Dezavantajele imprimantelor matriciale sunt pretul acestora, care este destul de ridicat, zgomotele pe care le fac in timpul imprimarii si viteza de imprimare foarte scazuta.

Imprimante cu jet de cerneala

Imprimantele cu jet de cerneala sunt cele mai raspandite datorita raportului, foarte bun, calitate / pret al acestora. Astfel, principalul avantaj al acestor imprimante este pretul lor acceptabil, fiind ideale pentru utilizat acasa. Principalul dezavantaj este pretul ridicat al consumabilelor in raport cu autonomia, dar este bine de stiut ca unele cartuse pot fi reincarcate la un pret mult mai mic decat cel al unui cartus nou.

Imprimante laser

Imprimantele laser au o calitate ridicata a imprimarii, iar costurile de imprimare raportate la o pagina sunt mai mici decat la imprimantele cu jet de cerneala. Imprimantele laser sunt folosite in special pentru printari in masa. Puteti imprima peste 20 – 30.000 pagini cu o singura incarcare (in cazul imprimantelor ceva mai mari). Dezavantajul acestor imprimante este reprezentat pretul lor ridicat, insa fiabilitatea de care dau dovada
merita investitia. Consumabilele sunt mai scumpe fata de cele ale unei imprimante cu cerneala, dar au o autonomie mult mai mare.

Imprimante termice

Acestea sunt folosite pentru bonuri fiscale si nu numai; in general imprimatele termice tiparesc hartie termica de tip rola, nu coala. Acestea au preturi ridicate fata de imprimantele mentionate anterior, insa scopul este diferit.
In zilele noastre, imprimantele termice sunt cel mai adesea folosite in magazine impreuna cu un POS.

Dupa ce ati hotarat la ce utilizati imprimanta, trebuie sa mai stiti urmatoarele:

Rezolutia de printare

Rezolutia reprezinta numarul de puncte afisate pe inch. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat calitatea unei pagini tiparite va fi mai buna. Astfel in functie de calitatea imprimarii pe care o doriti, veti opta pentru o imprimanta cu o rezolutie mai mare sau pentru o imprimanta cu o rezolutie mai mica.

Viteza de imprimare

In functie de volumul de lucru lunar estimat veti avea nevoie de o imprimanta cu o viteza de imprimare mai mare sau mai mica. Viteza unei imprimante este data de numarul de pagini pe care le poate tipari intr-un minut (ppm – pages per minute). Viteza de imprimare depinde si de numarul de elemente existente in paginile documentului ce urmeaza a fi tiparit.

Pretul consumabilelor

Inainte de a cumpara o imprimanta, trebuie sa va interesati cat costa cartusele si reincarcarea lor pentru imprimanta respectiva.

Leave a Reply