Second hand vs refurbished – Care ți se potrivește?

Second hand vs refurbished – Care ți se potrivește?

Timp de citit: 7 minutes

Digitalizarea este o tendință devenită necesitate într-o varietate de domenii. Majoritatea antreprenorilor înțeleg această necesitate și se străduiesc să ofere angajaților toate condițiile necesare pentru desfășurarea activității digitalizate. 

Costurile pentru o a oferi aceste condiții pot varia în funcție de tipul de activitate desfășurată. De exemplu, o afacere care comercializează produse online, are nevoie de laptopuri sau calculatoare cu funcții de bază. Nu este nevoie decât de un laptop cu funcții medii și conexiune la internet. În schimb, în domeniul IT cerințele sunt mai mari. Există diverse programe sau aplicații speciale care necesită calculatoare de top. Pe lângă achiziționarea de laptopuri sau calculatoare, există licențe care trebuie cumpărate. Ele adaugă la costurile finale. 

Bugetul alocat pentru desfășurarea activității digitale poate varia. Dacă ești la început de drum în afacerea ta, poate nu dispui de un buget care să acopere aceste costuri. Din fericire există varianta de a achiziționa laptopuri sau calculatoare second hand sau refurbished. 

Ele pot să îți economisească niște bani și totodată să îți permită să desfășori activitatea digitală la fel de bine. 

1. Ce înseamnă second hand?

Cu siguranță ai mai auzit de termenul de second hand. Tradus în română ar fi practic “la mâna a doua”. De multe ori termenul are conotații nu chiar fericite, deoarece concepția generală este că de la un produs second hand nu trebuie să ai prea mari așteptări. 

Acest lucru nu este întocmai adevărat. De exemplu, poți achiziționa un produs nou cu un preț, iar la același preț să cumperi ceva de calitate mai bună, dar puțin uzat. De obicei, produsele care pot fi utilizate la mâna a doua sunt de calitate medie spre bună. Asta pentru că produsele de o calitate îndoielnică nu vor mai fi bune după prima mână, deci nu mai ajung măcar să fie folosite la mâna a doua. 

Atunci când vine vorba despre tehnologie, se aplică același raționament. Un laptop sau calculator pot fi achiziționate noi cu un preț destul de mare. Însă, pentru aceeași sumă, poți cumpăra un produs cu funcții mai avansate sau o capacitate mai mare de stocare.

Gândește-te cum ar fi să îți achiziționezi un laptop performant, nou. Cu siguranță prețul lui va fi unul destul de mare. Iar peste câteva luni să fii pus în situația să îl vinzi. Prețul de revânzare va fi cu mult mai mic decât cel cu care l-ai achiziționat, cu toate că funcțiile laptopului sunt aceleași, iar gradul de uzură mic. Va trebui să îl vinzi cu un preț cu care s-ar putea achiziționa un laptop cu funcții mai puțin performante și o capacitate mai mică de stocare. 

Dacă aplici acest raționament invers, din poziția cumpărătorului, alegerea mai bună va părea cu siguranță varianta second hand. Vei plăti un preț mai mic pentru funcții mai bune ale laptopului, deci vei face economie. Iar dacă ai o afacere și ea necesită mai multe laptopuri, cu atât mai mult. Vei reuși să oferi o calitate bună angajaților tăi cu laptopuri second hand, achiziționate la prețuri mici. Astfel bugetul pentru partea digitală va fi unul pe care firma ta să și-l permită. 

De asemenea, dacă ești freelancer sau la început de drum în afacerea ta, poți alege această opțiune pentru a face economie. 

2. Ce înseamnă refurbished?

Termenul de refurbished vine din limba engleză și înseamnă renovat/ recondiționat/ reamenajat. Acest termen este utilizat într-o varietate de domenii precum imobiliare, fashion, tehnologie, mobilier. 

De multe ori este confundat cu termenul de second hand. Însă între un produs second hand și refurbished există diferențe în ceea ce privește uzura, prețul sau calitatea. Un produs second hand poate deveni refurbished. Un produs second hand poate avea mai multe grade de uzură. Pentru a mai scăpa de unele urme de uzură, produsul poate fi recondiționat sau cu alte cuvinte, refurbished. Desigur, acest lucru poate presupune anumite proceduri care implică unele materiale și poate chiar un expert în recondiționare. Starea unui produs se îmbunătățește prin aceste procedee, iar implicit prețul lui crește. Acest lucru este normal, deoarece diferența de preț dintre produsul second hand și refurbished o reprezintă materialele nou adăugate, timpul petrecut pentru recondiționare, nivelul de uzură mai mic. Există produse care prin acest proces de recondiționare își recapătă valoarea. De exemplu, dacă ai un dulap uzat, vintage, din lemn, cu sculptură sau pictat la mână merită să îl recondiționezi pentru a-i reda frumusețea. Valoarea unor produse poate fi redată prin procesul de recondiționare, iar prețul produsului se poate chiar dubla.

Cu toate acestea, un produs refurbished va fi mai ieftin decât același produs, nou. Practic, un produs refurbished se plasează undeva între unul second hand și unul nou. Acest lucru se aplică și în ceea ce privește gradul de uzură și costul produsului. 

În ceea ce privește partea tehnologică, se aplică aceleași raționamente. Poți achiziționa laptopuri sau calculatoare refurbished cu care să îți desfășori activitatea în firma ta. Ele vor avea prețuri mai mici decât unele noi, dar puțin mai mari decât unele second hand. Depinde de bugetul pe care îl poți aloca. 

3. Care sunt diferențele dintre SH și refurbished?

Termenele de second hand și refurbished sunt adesea confundate. Însă există diferențe din mai multe puncte de vedere. 

Un produs second hand este un produs achiziționat nou, care a fost utilizat de cumpărător. Există desigur mai multe tipuri de produse second hand, care de obicei sunt puse pe categorii în funcție de gradul de uzură. Second hand poate fi un produs utilizat câteva zile sau câțiva ani. Acest lucru depinde desigur de tipul de produs. Dacă e vorba de un tricou, uzura poate înseamna și purtarea lui de două ori. Dacă însă vorbim despre o mașină de exemplu, uzura poate și una de câțiva ani. 

Un produs refurbished este un produs second hand, care a fost recondiționat. Și recondiționarea poate fi făcută în mai multe feluri. Poți investi mai mult sau mai puțin într-o recondiționare. De cele mai multe ori sunt calculate avantajele și dezavantajele în recondiționare. O parte din produsele second hand nu merită să fie recondiționate, deoarece îmbunătățirile aduse nu merită efortul și banii investiți. În schimb, există produse care prin recondiționare recapătă calitățile avute când au fost noi. 

Cele mai mari diferențe sunt:

  • Prețul unui produs second hand va fi mai mic decât al unuia refurbished
  • Gradul de uzură va fi mai mic sau insesizabil la un produs refurbished 
  • Funcțiile unui produs refurbished vor fi îmbunătățile în comparație cu ale unui second hand 
  • Starea generală a produsului refurbished va fi mai bună 
  • Aspectul unui produs refurbished va fi mai bun
  • Durabilitatea unui produs refurbished este mai mare 
  • Riscul de a se defecta este mai mic la un produs refurbished 

4. Laptop second hand vs refurbished

Dacă ai nevoie de unul sau mai multe laptopuri pentru afacerea ta, este bine mai întâi să analizezi ce nevoi ai. Este important să îți faci un plan în ceea ce privește achiziția de laptouri. 

În cazul în care ai nevoie de un singur laptop, nu este greu să alegi unul potrivit. Trebuie să te gândești la funcțiile pe care va trebui să le efectueze. De exemplu, dacă afacerea ta este legată de domeniul foto-video, e important să ai un laptop care să îți ofere ce ai nevoie. Poți opta pentru un laptop cu o capacitate mare de stocare, deoarece fotografiile sau filmările profesioniste sunt de mari dimensiuni. Pe de altă parte, laptopul trebuie să fie performant, deoarece vei avea nevoie de diverse programe de editare ale fotografiilor sau filmărilor. Un laptop de generație mai veche sau unul cu funcții basic nu va putea  face față cerințelor tale. 

Pentru a nu-ți consuma tot bugetul pe laptopul de care ai nevoie, poți alege un laptop second hand sau refurbished. 

Un laptop second hand poate avea un preț mult mai mic decât unul nou. Desigur, trebuie să ai grijă dacă achiziționezi un laptop second hand la gradul de uzură. Fii mereu atent la specificații. Este posibil ca second hand să însemne 2-3 luni de folosire, dar și 2-3 ani. De obicei, cei care comercializează laptopuri second hand oferă informații despre gradul de uzură. 

Avantaje laptop second hand:

  • preț mic
  • funcții peste medie 
  • capacitate de stocare neafectată 
  • raport calitate-preț foarte bun 

Dezavantaje laptop second hand:

  • gradul de uzură 
  • unele funcții sunt afectate
  • risc de a se defecta 
  • durată de viață mai mică a bateriei 

Dacă dorești să alegi un laptop second hand, dar vrei să fii sigur că a fost verificat, poți alege un laptop refurbished. Gama de laptopuri refurbished este special concepută pentru a satisface nevoile clienților. Dacă ești sceptic în a cumpăra un laptop second hand, varianta refurbished ți se potrivește. Ce aduc în plus laptopurile refurbished sunt mai mult decât simple verificări. 

Un laptop refurbished înseamnă un laptop second hand, dar verificat și îmbunătățit. Verificarea unui laptop second hand este primul lucru. După verificare se poate aprecia gradul de uzură și ce componente au nevoie de îmbunătățiri. Există unele componente ce pot fi reparate. Altele însă sunt înlocuite în acest proces, pentru a aduce un plus laptopului. Pe lângă componentele hardware, sunt verificare si cele sofware. Și aici se pot aduce îmbunătățiri, update-uri. 

Avantaje laptop refurbished:

  • raport calitate-preț bun
  • este verificat
  • este îmbunătățit
  • este updatat
  • risc mic de defectare
  • garanție din partea vânzătorului
  • calitate bună la preț mic

Între un laptop second hand și unul refurbished diferențele sunt de preț, dar și de calitate. Dacă dorești să economisești mai mult, un laptop second hand este o alegere bună. Te poți interesa dacă a fost verificat și care este gradul de uzură. Un laptop refurbished este puțin mai scump decât unul second hand, dar mai ieftin decât unul noul. Laptopurile refurbished sunt laptopuri verificate, îmbunătățire, updatate. Poți alege un laptop refurbished mai performant la același preț cu unul nou, dar mai puțin performant. Acesta este marele avantaj. În plus, ai garanția că acel laptop a fost verificat. 

5. Calculator SH vs refurbished

Laptopurile au avantajul de a fi portabile, însă dacă nu te interesează acest aspect, alege un calculator. Poți alege calculatoare second hand pentru angajații tăi, deoarece vor fi utilizate doar în cadrul biroului. 

Poți economisi foarte mult dacă alegi calculatoare second hand. Mai mult, calculatoarele au componente hardware care pot fi înlocuite ușor, în cazul în care gradul de uzură este prea mare. Poți desigur găsi componente tot second hand, dar cu un grad mai mic de uzură pentru înlocuire. 

Avantaje calculator second hand:

  • preț mic
  • funcții peste medie la preț bun
  • posibilitate de a schimba ușor componentele 

Dezavantaje calculator second hand:

  • gradul de uzură
  • risc de defecțiuni 
  • poate fi de generație veche 

Poți la fel de bine să faci economie și cu calculatoare refurbished. Asemenea laptopurilor refurbished, calculatoarele refurbished sunt verificate și updatate. Unele componente hardware pot fi înlocuite în timpul procesului de restaurare. Odată înlocuite, elementele respective vor avea o durată mare de viață și vor îmbunătăți categoric starea calculatorului. Desigur și partea de software este verificată și îmbunătățită dacă este nevoie. Poți adăuga și extra opțiuni pe care specialiștii să le adauge unui calculator refurbished, precum update-uri software sau extinderea garanției. 

Avantaje calculator refurbished:

  • raport calitate-preț bun
  • este verificat, updatat
  • poți adăuga îmbunătățiri 

La fel ca în cazul laptopurilor, poți alege calculatoare second hand sau refurbished, în funcție de nevoi și  buget. Calculatorul refurbished va avea avantaje precum durabilitate, funcții îmbunătățite și un preț bun. 

Concluzie

Așadar, nu este nevoie să ai un buget mare pentru a-ți digitaliza afacerea. Poți opta pentru calculatoare sau laptopuri second hand sau refurbished. Aceste opțiuni te vor ajuta să eficientizezi munca, dar cu un preț bun. De asemenea, poți cu ajutorul acestor opțiuni să alegi dispozitive cu funcții mai avansate, la prețuri mai mici. Acest lucru reprezintă un mare avantaj. Variantele refurbished pot veni la pachet și cu extra update-uri, ceea ce te poate ajuta să obții ce îți dorești de la laptopul sau calculatorul de la muncă. Oferă dispozitive de calitate angajaților tăi și cu siguranță vor fi mai productivi. Digitalizarea este un pas important în orice afacere, iar opțiunile de second hand sau refurbished te pot ajuta chiar dacă nu ai un buget mare. 

PRODUSE RECOMANDATE

Leave a Reply